Vožnja djece na stražnjem sjedalu opasnija je i 12 puta više odvraća pažnju vozaču nego primjerice korištenje mobitela u vožnji. Testiranja koja su provedena na Sveučilištu Monash u SAD-u donose zaključak kako otprilike 20% roditelja provede vožnju s djetetom s pogledom u retrovizoru i povremeno se okrećući i provjeravajući što dijete ili djeca rade. Ovo je prva studija ovakve vrste koja se bavi provjerom utjecaja djece u automobilu na reakacije i ponašanje vozača.

Istraživači su provodili istraživanje 3 tjedna na 12 obitelji. U vozila su instalirali malenu kameru kako bi promatrali navike vozača. Obitelji su imale u prosjeku 2 djece starosti između 1 i 8 godina.

Rezultati istraživanja su pokazali kako je za vrijeme 90 od ukupno 92 odvožene kraće vožnji, vozačima pažnja bila usmjerena na djecu umjesto na vožnju. Otprilike 76% vremena vozači su direktno provjeravali djecu bilo okretanjem ili preko retrovizora. Također učestali je bio i razgovor s djecom (16%), određena pomoć djetetu (7%) pa i igra s djetetom (1%).

Za vrijeme vožnje koja bi trajala 16 minuta, vozač – roditelj bi skrenuo oči s ceste prosječno 3 minute i 22 sekunde, neovisno o tome vozila se ili ne istovremeno još jedna odrasla osoba u automobilu na suvozačevu sjedalu. Vozači uglavnom ne smatraju provjeravanje djece na stražnjem sjedalu potencijalnom opasnošću u vožnji.

Prethodna istraživanja su pokazala kako vozač kada je sam u automobilu, a koristi mobitel za vrijeme vožnje povećava rizik od nesreće za 2,8 puta dok razgovorom s drugom osobom ili slušanjem glazbe povećava rizik za 1,3 puta.

Ako za vrijeme vožnje djeca postanu previše glasna, odnosno ako se vozač osjeća previše opterećen ili rastresen potrebno je stati sa strane i pozabaviti se situacijom jer u suprotnom vožnja u takvom stanju je preopasna za sve sudionike u prometu.