Kada žena postane majka obično dolazi i do povećanja njezina samopouzdanja. Činjenica da ih netko treba, povećava njihov osjećaj vrijednosti, smatraju znanstvenici. Isto tako, manje žena koje imaju djecu počini samoubojstvo, a što više djece imaju, taj je rizik manji.

Osim samopouzdanja, žene su i sretnije nakon što postanu majke. One imaju društvenu mrežu osoba koje im pružaju podršku, za razliku od žena koje nisu majke.  

Cilj istraživanja bio je potvrditi teoriju da roditeljstvo na neki način štiti ljude od pokušaja samoubojstva. Ovu je teoriju još 1897. godine postavio sociolog Emile Durkheim, no desetljećima ju je bilo teško dokazati, zbog relativno malog broja ljudi koji pribježu samoubojstvu u odnosu na opću populaciju.

U jednom od najvećih istraživanja te vrste, u kojem je sudjelovalo čak 1,292,462 žena starijih od 20 godina, otkriveno je da majčinstvo doista ima svojevrsni obrambeni efekt, a on je jači što više djece majka ima.

Žene koje imaju dvoje djece imale su 39% manje šanse da će si oduzeti život od žena koje imaju samo jedno dijete. One koje imaju troje djece, čak su 60% zaštićenije no one s jedincima.

“Otkrivena je jasna tendencija smanjenja stope samoubojstva sa povećanjem broja djece, a nakon što su uzeti u obzir dob majke kada je rodila prvo dijete, bračni status, godine školovanja i mjesto poroda”, kazao je dr. Chun-Yuh Yang voditelj istraživanja sa Kaoshiung Medical University u Tajvanu.

(JK, Izvor: Yahoo News)