Nova europska studija pozabavila se rizicima kojima su djeca izložena zbog korištenja pametnih telefona s konstantnim pristupom internetu. Profesorica Leila Green autorica je studije EU Kids Online Report, a puni naziv studije je Online na mobitelu: Korištenje interneta na pametnim telefonima i povezani rizici među mladima u Europi.

U reportu stoji da se broj djece starosti od 9 do 16 godina koja koriste internet putem pametnih telefona značajno povećao.

“Prije četiri godine, samo 12 posto djece u Europi starosti od 9 do 16 godina imali su pristup internetu putem pametnih telefona. Danas, preko 60 posto djece od 13 do 16, i preko 28 posto djece od 9 do 13 godina povezuju se svakodnevno na internet putem pametnih telefona. Naše istraživanje proučavalo je da li pristup internetu u svakom trenutku izlaže djecu nekim rizicima i opasnostima”, kazala je profesorica Green.

Pametni telefoni nisu samo za bogatu djecu

Prethodnih godina pametnim su se telefonima koristila većinom djeca iz bogatijih obitelji koji su si to zbog njihove visoke cijene jedini mogli priuštiti. No danas većina tinejdžera između 13 i 16 godina ima pametni telefon s neograničenim pristupom internetu i svakodnevno se putem mobitela bave raznim online aktivnostima.
Roditelji budite oprezni

Mlađa djeca su pod manjim rizikom da se upuste u rizična ponašanja putem interneta, ali ako se to dogodi, pogađa ih puno teže i ozbiljnije.

Roditelji bi trebali regulirati i kontrolirati djeci pristup internetu. Što je dijete mlađe, to se roditelj teba aktivnije angažirati.

Rizici za djecu variraju ovisno o njihovoj dobi i spolu. Najopasnije aktivnosti vezane su za označavanje geolokacija (pa svatko može znati gdje se vaše dijete točno nalazi u određenom trenutku) i povezivanje online s nepoznatim ljudima.

Mogućnost povezivanja na internet i mogući rizici usko su povezani. Ukratko, djeca koja se češće spajaju na internet putem pametnog telefona, imaju više mogućnosti upustiti se u rizične aktivnosti, češće to rade, na više uređaja i time se izlažu većem broju opasnosti.

Profesorica Green poziva sve proizvođače pametnih telefona i softvera, pružatelje telekomunikacijskih usluga da u uređaje ugrade postavke kontrole koje će biti jednostavne za korištenje roditeljima, pomoću kojih će moći kontrolirati i nadgledati korištenje interneta svoje djece putem mobitela.

Za više informacija posjetite stranicu www.eukidsonline.net.