Europska unija donijela je novi paket zakona koji nalažu bržu provedbu plaćanja alimentacije za djecu koja ne žive u istoj EU državi kao roditelj obveznik plaćanja. Zakon će se u svim zemljama EU početi primjenjivati krajem lipnja. U EU živi oko 16 milijuna parova različitih nacionalnosti, a svake godine razvodi se milijun parova.


Novi zakon trebao bi osigurati plaćanje alimentacije od strane roditelja koji odseli u drugu državu unutar EU i odbija plaćati uzdržavanje djece, jer sudska odluka o uzdržavanju jedne države nije automatski vrijedila u nekoj drugoj državi. Do sada je nedorečen zakon omogućavao mnogim roditeljima da izbjegavaju tu obvezu. Stoga su plaćanje pomoći na sebe preuzimale države u kojoj djeca žive, što nije rješenje.


“Interes djece mora uvijek biti na prvom mjestu. Novi zakoni osigurat će djeci primanje financijske pomoći od strane roditelja koji živi u drugoj EU državi”, kazala je potpredsjednica Europske komisije za pravosuđe Viviane Reding.


Prema novom zakonu, odredbe određene od strane suda u jednoj zemlji EU, automatski će se primjenjivati u drugoj zemlji bez nekih posebnih procedura.


Istim zakonima bit će zaštićena i djeca u Hrvatskoj, čiji roditelj živi u nekoj drugoj državi unutar EU i odbija plaćati alimentaciju.