Na mladima svijet ostaje. Ali djeca i mladi se pitaju – kakav svijet? Čemu stremiti i kakvoj se budućnosti nadati ako današnje politike uništavaju planet zemlju zbog interesa privatnog kapitala?
Neka djeca vrlo su osjetljiva i ekološki osvještena, imaju izuzetno razvijenu empatiju za sva živa bića i prirodu u cjelini te ih žele čuvati i popraviti. Iako su još samo djeca, uz potporu raznih nevladinih udruga, krenuli su u ozbiljne pravne bitke kojima traže odgovornost i odgovore na sudu od svojih vlada za stanje u kojem se Zemlja nalazi. I ne namjeravaju samo tako odstupiti i odustati.

Na sudu će se u veljači 2018. naći i američki zakonodavci na čelu sa svojim glavnim i odgovornim, Donaldom Trumpom. U slučaju koji nosi naziv Juliana protiv SAD, djeca i mladi (njih 21) tražit će sudskim putem da vlada prestane zanemarivati brigu o našem planetu, jer time krši ljudska prava djece (i odraslih), ali će tražiti i da vlada to popravi usvajanjem politika koje ublažavaju klimatske promjene.

Američka vlada trenutno pokušava sve kako bi se ovaj slučaj u startu odbacio i kako nikada ne bi došao u sudnicu, no argumenti druge strane neki smatraju jačima jer se temelje na znanstvenim dokazima.

Argumenti tužitelja, 21 djece i mladih starosti od 10 do 21 godine iz svih dijelova SAD-a, su da vlada namjerno ignorira znanstvene dokaze i ustraje na korištenju fosilnih goriva koja su najveći krivac za emisiju ugljik dioksida u razinama koje izazivaju klimatske promjene. Unatoč tome što znaju da fosilni izvori energije zagrijavaju planet i uništavaju ga na više razina zakonodavci po tom pitanju ništa ne rade. Djeca i mladi smatraju da američka vlada time krši “konstitucijska prava na život, slobodu i prosperitet najmlađih generacija” te da ne štiti osnovne prirodne izvore koji su javno dobro svih ljudi. U ustavu SAD stoji da je osnovno ljudsko pravo – “pravo na stabilnu klimu koja održava život”.

Djeca u Nizozemskoj postavila su presedan

Sličnu tužbu podnijela su 2015. djeca protiv nizozemske vlade i pobijedila, čime je napravljen pravni presedan na koji će se pozivati djeca u svim budućim tužbama. Nizozemski sudovi zaključili su da Nizozemska sama ne može riješiti problem klimatskih promjena, ali to ne znači da nije odgovorna za stanje u kojem se nalazi planeta. Sudovi su presudili da je nizozemska vlada nemarna i krši usvojenu politiku za zaustavljanje globalnog zatopljenja te naložili vladi smanjenje emisija za 25% u roku od pet godina.

Od 2010. djeca dižu glas za planetu u raznim dijelovima svijeta:

  • U 2012. mladi u Ugandi tužili su državu zbog neispunjavanja međunarodnih ugovora o klimatskim promjenama.
  • Godine 2015., nizozemska djeca pobijedila su u sporu protiv vlade opisanom ranije u članku.
  • Godine 2016., odobrena je tužba 7- godišnje djevojčice protiv Pakistana, a odbačeni vladini prigovori. Slučaj ide na sud.
  • U ožujku ove godine, dijete u Indiji tužilo je vlasti zbog ignoriranja propisa o zaštiti okoliša.
  • U rujnu 2017., portugalska djeca počela se skupljati sredstva preko crowdfunding kampanje za parnicu protiv 47 vlada koje će tužiti Europskom sudu za ljudska prava.

Kakve šanse djeca imaju protiv moćnika?

Jasno je da se politika prema klimatskim promjenama ne poboljšava jer to nije u interesu krupnog kapitala, svjetskih moćnika i biznisa koji utječu na odluke vlada. No bez obzira koliko djeca i mladi parnica pobijedili ili izgubili, nešto se pozitivno događa na globalnoj razini.

Gledano dugoročno, ovi su slučajevi pobjeda za svakoga.

Pozivanjem na ustavno pravo na sretnu i sigurnu budućnost i podsjećajući odrasle da samo svi mi samo gosti na planeti, a ne njezini vlasnici, djeca stvaraju pravne presedane. Nadalje, djeca ove važne teme guraju u prvi plan i stavljaju ih pred sud javnog mišljenja i time čitavom društvu čine uslugu jer promiču ideje koje se kasnije smatraju napretkom.

Tako se i ostvaruju građanska prava, kroz pravne borbe koje možda izgledaju kao izgubljeni i izolirani slučajevi, no ti slučajevi s vremenom pronalaze sve veću društvenu podršku, sve dok sudovi jednoga dana više ne mogu odbiti njihove tvrdnje.