Od ove školske godine Centar Proventus ponovno pokreće program „Četvrtkom u Proventusu“. „Četvrtkom u Proventusu“ će se održavati radionice i webinari za roditelje, stručnjake koji rade s djecom te ćemo pokriti i teme koje će se ticati šireg građanstva poput tema o partnerskim odnosima ili tema poput nošenja s vlastitom anksioznosti.

Tko si ti? Tko sam ja? Hajmo se upoznati

Prva radionica „Tko si ti? Tko sam ja? Hajmo se upoznati“ održat će se u četvrtak 26.09.2019. od 19.00 do 21.00 i bavit će se karakteristikama temperamenta – djeteta i roditelja te kako kombinacija sličnosti ili razlika u temperamentu može otežati ili olakšati odnos
U ovoj radionici predstavit će se karakteristike temperamenta – onaj dio naše ličnosti koji je biološki određen. Mnoga dječja ponašanja koja teže razumijemo ponekad su odraz razlika u nekoj dimenziji temperamenta djeteta i našeg temperamenta. Razumijevanjem temperamenta djeteta olakšavaju se brojne izazovne situacije, povećava se empatija na dijete i odgojni postupci bivaju primjereniji za dijete a time i učinkovitiji. Svjesnost o vlastitom temperamentu te kombinaciji našeg temperamenta s djetetovim može prevenirati neke teške situacije. Kada roditelj ima sličniji temperament djetetovom temperamentu, tada ga može lakše razumjeti, ali i dalje mogu postojati brojne izazovne situacije u kontaktu. Ako roditelj ima u puno karakteristika različit temperament od djetetovog, tada teže razumije djetetova ponašanja, veća je vjerojatnost da će se roditelj osjećati zbunjeno, ljuto, zabrinuto zbog nekog djetetovog reagiranja. Na radionici će roditelji dobiti skalu temperamenta koju će i kasnije moći koristiti i koja će ostati podsjetnik na važnost uzimanja u obzir temperamenta u odnosima s našim najdražima. Najavu radionice možete ovdje poslušati ovdje.

Voditeljica radionice: Tea Knežević, mag.psihologije, praktičarka transakcijske analize, registrirana terapeutkinja igrom (RPT)
Cijena radionice je 300 kn, a održat će se u Centru Proventus, Kružna 81, Zagreb. Prijave su obavezne na info@centarproventus.hr ili 015813604.

Začarani krug ljutnje u odnosima

Webinar „Začarani krug ljutnje u odnosima“ također će održati Tea Knežević i to 03.10.2019. od 17.00 do 18.00.
Ovim webinarom istražit će se začarani krug ljutnje u kontekstu obiteljskog života – odnosa roditelja i djeteta, iako znanja i ideje koje će se ponuditi kroz ovaj webinar moći će se generalizirati i na druge situacije ljutnje u odnosima. Ljutnja je emocija koja djeluje i na naše misli i na naše tijelo, te posljedično, kada se pokaže u ponašanju to ponašanje često bude neugodno za okolinu. U odnosu roditelja i djeteta često se dogodi da ljutnja djeteta koju prati neugodno ponašanje zatim naljuti roditelja, koji onda i sam teže kontrolira svoje ponašanje spram djeteta. Ovaj začarani krug ponekad je teško zaustaviti, a kako roditelj ipak ima veći kapacitet razumijevanja te situacije pa tako i odgovornost za to, cilj ovog webinara je osnažiti roditelje da u izazovnim situacijama s djetetom uspiju prekinuti negativni obrazac komunikacije i tako posljedično čuvaju odnos sa svojim mališanom ili mališankom.

Voditeljica webinara: Tea Knežević, mag.psihologije, praktičarka transakcijske analize, registrirana terapeutkinja igrom (RPT)
Kada: 03.10.2019. od 17.00 do 18.00
Cijena webinara: 120,00 kn. Za prijave kontaktirajte Centar Proventus putem maila na info@centarproventus.hr ili telefona 015813604.

Borbe moći roditelja i djeteta

Dan Mentalnog zdravlja, 10.10.2019. Centar Proventus će obilježiti s radionicom „Borbe moći roditelja i djeteta“. Radionicu će održati psihologinja Jelena Borić.
Potreba za osjećajem moći normalna je psihološka potreba. Ta potreba se veže uz razvoj mišljenja, učenja rješavanja problema, izražavanja osjećaja ili osamostaljivanja. Djeca uočavaju da tu moć i kontrolu imaju roditelji, a kako djeca usvajaju različite životne vještine, tako pokušavaju usvojiti vještinu kontroliranja svijeta oko sebe. Djeca vole imati kontrolu nad situacijom, a ipak u svakodnevici najčešće vrlo malo toga mogu sami odlučiti.
Upravo su naši najmlađi u poziciji gdje mnogi ljudi iz njihove okoline odlučuju za njih, kad će ići spavati, kad će jesti, što će raditi, a to im može izazvati određenu dozu ljutnje i frustracije. Problem nastaje kad i roditelj i dijete istovremeno na sličan način pokušavaju održati kontrolu pa se stoga nerijetko nađu u situacijama borbe za moć – tko će glasnije vikati, tko će se duže ljutiti, tko će imati bolje argumente taj izlazi kao ”pobjednik”. Nažalost, u tim situacijama ne postoje pobjednici jer takva dinamika često narušava upravo ono najvrednije između roditelja i djeteta, a to je njihov odnos. Borbe moći udaljavaju roditelja i dijete te pružaju plodno tlo za otpor, pobunu, neprijateljstvo, okrivljavanje ili s druge strane krajnju pre veliku poslušnost ako dijete ima loše samopoštovanje ili ako roditelj djetetu djeluje zastrašujuće.

Voditeljica radionice: Jelena Borić, mag.psihologije
Cijena radionice je 300 kn, a održat će se u Centru Proventus, Kružna 81, Zagreb. Prijave su obavezne na info@centarproventus.hr ili 015813604.