Centar za poboljšanje kvalitete življenja i razvoj ljudskih vrijednosti Humanika drugu godinu zaredom provodi projekt unapređenja zdravlja djece i mladih Sisačko-moslavačke županije pod nazivom “Naše je pravo hraniti se zdravo“.

Statistike u Hrvatskoj pokazuju da nezdrava prehrana postaje sve veći problem. Dok je prije 25 godina svega osam posto djece u prvom razredu imalo prekomjernu težinu, 2003. imalo ih je 20 posto. Danas su djeca u Hrvatskoj po debljini sedma na svijetu. Imamo 18 % prekomjerno teške djece i 7 % debele. Istraživanja jasno govore – navike su loše, jede se nezdrava hrana i vježba se premalo.

hranaIz Centra Humanika odlučili su stoga kreirati projekt kojim će na edukativan i praktičan način prezentirati važnost zdrave prehrane učenicima u osnovnim i srednjim školama, kao i njihovim nastavnicina i roditeljima. Projektom je izvedeno niz edukativno-praktičnih radionica i predavanja u kojima je direktno sudjelovalo preko 500 sudionika. Planirane aktivnosti trajat će do 1. kolovoza 2015.

Ciljevi projekta su upoznati djecu sa zdravom prehranom i zdravim načinom života, naučiti ih praktičnim vještinama kako bi to mogli primijeniti u svakodnevnom životu, podizanje ekološke svijesti i prihvaćanje odgovornosti i brige za svoje zdravlje, stjecanje znanja o važnosti raznolike prehrane te upoznavanje namirnica koje pridonose zdravlju.

Nepravilna dječja prehrana, osobito u fazama intenzivnog rasta, utire put većini kroničnih bolesti djece i odraslih koje obilježavaju moderno doba. Istraživanja su pokazala da dobra opskrba hranjivim tvarima, jednako kao i kasnija pravilna prehrana, pridonose boljem kognitivnom razvoju, boljoj koordinaciji očiju i ruku, vještini govora.

Iz Humanike vjeruju da će provedba projekta „Naše je pravo hraniti se zdravo“ pomoći djeci i roditeljima da odaberu one namirnice koje im omogućavaju preporučenu dnevnu količinu vitamina i hranjivih sastojaka potrebnih za njihov zdrav rast i razvoj.

hr

U osnovnim školama Petrinja, Glina i Dvor održane su odlično prihvaćene edukativne i praktične radionice zdrave prehrane za mlađe osnovnoškolce. U Srednjoj školi Petrinja, u suradnji sa Savjetovalištem za djecu, adolescente i obitelj realizirano je edukativno predavanje i praktična radionica “Hrana i ovisnost“. Također, projekt uključuje i radionice za roditelje.

Prezentacijama zdrave hrane i praktičnim radionicama pobudili su veliki broj djece, mladih i odraslih da izgrade želju za zdravim okusima šarolike prirodne hrane.

Projekt “Naše je pravo hraniti se zdravo” već drugu godinu podupire Sisačko-moslavačka županija, a ove godine i Ministarstvo zdravlja RH. Više o projektu, te o ostalim aktivnostima Centra Humanika, možete pronaći na njihovim službenim internetskim stranicama.