Zaposlene novopečene majke u Velikoj Britaniji trebale bi dobiti mogućnost i pravo da tijekom radnog vremena doje svoje bebe – to je sažetak prijedloga novog zakona koji će se naći u britanskom parlamentu ovih dana.

Ministarstvo zdravstva ovim prijedlogom zakona pokušat će ohrabriti tvrtke da implementiraju tzv. “politiku prijateljske okoline za dojenje”. To je još jedna od mjera koje bi trebale povećati broj dojilja u Britaniji, jer je u toj zemlji on iznimno nizak.

Tvrtke će trebati osigurati privatni kutak gdje će žene moći dojiti ili izdajati mlijeko, ali i hladnjake u koje će se mlijeko pohranjivati.

Drugi prijedlog zakona odnosi se na veću fleksibilnost u određivanju radne pauze, koja bi se trebala osmisliti na način da mlade majke mogu otići kući i dojiti dijete.

Ministarstvo zdravstva objašnjava da porazno niske stope dojilja mogu dovesti do slabijeg zdravlja čitavih generacija djece te do povećanja dojenačke smrtnosti.  

Andrew Lansley, tajnik u Ministarstvu kazao je za medije: “Dojenje je jedan od najboljih načina da bebama osiguramo dobro zdravlje, no naše društvo ga često ne olakšava novim mamama. Mi im želimo olakšati dojenje. Ukoliko im olakšamo, više mladih mama će dojiti i možda će dojiti duže, čime svojoj djeci osiguravaju najbolji početak”.
 
Istraživanje u Britaniji je pokazalo da 39% majki koje su prestale dojiti kada su im bebe bile stare između četiri i šest mjeseci, kao razlog navodi posao. Prošlog mjeseca žene su u Engleskoj dobile zakonsko pravo dojiti u javnosti, a Europski parlament donio je zakon da zaposlene majke smiju uzeti dva puta po sat vremena tijekom radnog vremena da se vrate kući dojiti bebe.

(JK, zvor: news.com.au)