Upravo završeni novi val istraživanje o prehrambenim navikama u Hrvatskoj, između ostalog, pokazuje da je tek oko polovice naših građana u rangu normalne težine. Ostali su uglavnom s viškom kilograma jer je svega oko pet posto građana jako mršavo! Većina ispitanih visoka je 1,7 metara, a teška 80 kilograma.

Izračunati indeksi tjelesne mase jasno pokazuju da s godinama raste pretilost. Prosječni indeks tjelesne mase za naše građane nalazi se na gornjoj granici normalne težine, što je posebno izraženo kod muškaraca. Kada se promatra samo kategorija zaista gojaznih građana podjednak je udio oba spola (oko 15%).

O zabrinutosti zbog viška kilograma nikad ne raspravlja 46% ispitanih a još 19% to čini vrlo rijetko. Približno 27% ispitanika ipak ponekad raspravlja o svojoj težini a samo devet posto to čini često.

Želju za promjenom vlastite težine ne pokazuje polovica ispitanih. Gotovo 40% želi izgubiti u rasponu od jedan do deset kilograma, a oko šest posto bi rado izgubili deset ili više kilograma. Žene češće žele izgubiti na težini dok su muškarci češće zadovoljni svojom težinom.

U vrijeme ispitivanja (ožujak 2010) oko 22 posto građana izjavilo je da je trenutno na nekoj vrsti dijete (zbog želje za smanjenjem tjelesne težine ili radi nekih zdravstvenih razloga).