Zaštitnici prava djece u Brazilu osudili su postupak jedne samba škole koja je za kraljicu karnevala odlučila kandidirati 7-godišnju djevojčicu. Julia Lira (7), obožava sapunice, Beyonce i plesati te je članica Viradouro samba škole u Rio de Janeiru, čija će biti predvodnica u svečanoj paradi.

Svake godine tijekom karnevala, jedna se žena izdvaja od tisuće drugih dok svojim plesom osvaja posjetitelje i gledatelje pred malim ekranima. Ona se zove rainha da bateria ili kraljica sekcije te ima jednu od najpoželjnijih uloga u svakoj karnevalskoj “školi”. Odabrana kraljica obično je glamurozna i oskudno odjevena ljepotica.

“Podržavamo uključivanje djece u karneval”, kazao je Carlos Nicodemus, državni pravobranitelj za djecu te dodao “ali uloga kraljice je erotizirana, a ovdje u Riju smo usred kampanje protiv seksualnog zlostavljanja djece. Seksualizacija djece u današnje vrijeme dolazi sve ranije i ranije i sve je raširenija. Smatram da se ovoj djevojčici ne bi smjelo dozvoliti da sudjeluje u paradi”.
 
Pravobranitelj je zatražio od suda da zabrani malenoj Juliji da sudjeluje u paradi jer je premlada. Osim Julijine, na paradi će sudjelovati još 11 samba škola čije se natjecateljice bore za titulu kraljice karnevala. Svaka škola ima i desetak pokretnih platformi te oko 4000 do 5000 ekstravagantnih plesača podijeljenih u sekcije.

Julijini učitelji plesa smatraju da ne čine ništa loše i da djevojčica ne mora kao moguća kraljica biti ništa drugo nego dijete, dok je roditelji pokušavaju zaštititi od medijske pažnje.

(parentdish.com)