VAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin, od ove će se godine održavati zadnjeg vikenda u mjesecu travnju, odlučili su tako njegovi voditelji, Hrvoje Selec i Sandra Malenica, a na preporuku Sayoko Kinoshite, koja je kao gošća i predsjednica žirija 3. VAFI-ja, ujedno i pozvala voditelje da posjete njezin festival u Hiroshimi.

“Nijedan ozbiljan festival ne seli svoje datume te ima fiksan termin prijava i održavanja, a obzirom da je VAFI prerastao u nešto što ni sami nismo mogli očekivai, drago nam je bilo kada je netko s takvom reputacijom to primijetio i sugerirao” – rekla je Malenica.

4. VAFI tako će se održati od 25. – 28. travnja 2013. godine, a uz datumsku, donosi još jednu novinu – otvorene su i prijave za VAFI SENIOR – animirane filmove za djecu i mlade. Prve godine VAFI SENIOR neće biti kompetativnog karaktera, no već od iduće godine trebao bi to postati.

Partner MTV Hrvatska

Kao što je najavljeno još na zatvaranju prošlogodišnjeg festivala, partner ovogodišnjeg bit će MTV Hrvatska, a većina programa bit će upravo u tom, glazbenom MTV tonu, koji će se zasigurno najviše svidjeti mladima i onima koji su uz MTV odrastali. I vizual je ovogodišnjeg VAFI festivala prilagođen MTV-u, radi se o stiliziranom equalizeru.

“Obzirom na to da kroz partnere pokušavamo prezentirati razne vidove animacije, ove godine odlučili smo se na prezentaciju animacije za jednu komercijalnu televiziju koja seže od animiranih filmova do animiranih spotova i trailera” – rekao je Selec.

Doznajemo da će uz programe posvećene partneru biti, kao i uvijek do sada, i niz programa za djecu, radionica, predavanja i izložbe.  “Ove godine u planu su čak dvije izložbe. Dok ćemo jednu izložbu posebno najaviti, na drugoj će biti izloženi najbolji radovi s 3. internacionalnog dječjeg bijenala dječje umjetnosti iz Sharjaha, čija delegacija dolazi u posjet VAFI festivalu” – rekla je Malenica. Nastavak je to suradnje koja je u planu upravo između VANIME i Centra koji organizira bijenale.

Rekordan broj prijava

Trenutno je u tijeku selekcija pristiglih filmova na VAFI, a prijavljeno ih je čak 229 iz 26 zemalja svijeta i 54 različitih klubova/škola/individualnih prijava. U MINI kategoriji 53 su filma, u MIDI 111, a u MAXI kategoriji njih 65. Ukupno filmovi čine oko 10 sati, a njih 84 je iz Hrvatske.

“Program je gotov i definiran, okupili smo dobar tim koji je već uigran, tako da nam sad preostaje jedino potraga za sponzorima i sama realizacija festivala” – rekao je Selec.