Papa Benedikt XVI. iskoristio je svoj godišnji govor rimskim kardinalima i biskupima krajem prošle godine, kako bi ih upitao za njihovo mišljenje o pedofilskim skandalima među svećenstvom. Sveti otac želi dokučiti je li Crkva kriva za pojavu pedofilije i dugogodišnje skandale koji tek sada izlaze na vidjelo.

Benedikt je priznao da Crkva nije smjela zataškavati slučajeve zlostavljanja djece od strane svećenika, no skandal je pokušao staviti u širi društveni kontekst. Kazao je kako je Crkva preuzela dio odgovornosti, ali da on želi spomenuti i “kontekst tadašnjih vremena…Postojalo je tržište dječje pornografije koje se na neki način smatralo sve normalnijim u društvu”.

Nadalje, Benedikt je ustvrdio da je 70-tih godina prošlog stoljeća “pedofilija teoretizirana kao nešto što je u potpunosti u skladu s čovjekom, pa čak i djecom”. U takvoj klimi, postupci unutar Katoličke crkve su samo reflektirali moralni relativizam tih vremena: “Čak i unutar područja katoličke teologije smatralo se da ne postoji nešto poput zla samog po sebi i dobra samog po sebi”, kazao je Benedikt. Drugim riječima, crkveni vođe nisu bili sigurni je li zlostavljanje djece nešto loše, obzirom da ga je društvo prihvatilo.

Papine izjave zapravo su tzv. logičke obmane (lat. “tu quoque” ili “i ti si također”). To je verzija obrane koja se može čuti na dječjim igralištima diljem svijeta. Kada uhvatimo dijete da radi nešto loše, ono će pokazati na prvog do sebe i reći “I on je to radio isto!”. Ta obmana pod zajedničkim nazivnikom “svi to rade” jednostavno ne može opravdati nezakonito i nemoralno djelo.

Stoga mnogi komentatori smatraju da je papa Benedikt jednostavno u krivu kada tvrdi da su seksulano zlostavljanje djece i pedofilija bili društveno prihvatljivi 70-tih i 80-tih godina, odnosno u godinama kada su svećenici počinili velik broj zločina nad djecom. Čak i kad bi to bilo istinito, malo je vjerojatno da bi svećenici pedofili bili toliko osjetljivi na pad svjetovnog morala. Štoviše, papina obznana kako katolički svećenici nemaju mudrost niti moralni kompas kako bi procjenili da je zlostavljanje djece loše i štetno, je nevjerojatna i nimalo utješna.

Ovo nije prvi puta da je papa Benedikt krivnju svalio na društvena zla. U rujnu prošle godine je prilikom posjete Britaniji izjavio da je ateizam kriv za nacističke okrutnosti, prilikom čega je ignorirao često spominjanu upletenost Katoličke crkve u Holokaust (i oštre napade ateizma od strane samog Hitlera). Otprilike u isto vrijeme, papa je optužio ateiste i za globalno zatopljenje i uništavanje prirode.

Udruge za potporu žrtvama svećenika pedofila, ovakvo su objašnjenje uzroka pojave pedofilije u crkvi od strane pape Benedikta, jednostavno prozvali uznemirujućom i krivom dijagnozom stanja.  

(JK, Izvor: LiveScience.com)