Služba za sigurnost prometa na aerodromu u Kansas Cityju proteklog je tjedna imala pune ruke posla. Točnije, muke im je zadala 8-mjesečna beba i njezini roditelji koji su prepoznati kao potencijalni teroristi, pa su zadržani na detaljnom pretresu. Sve je fotoaparatom snimio uznemireni putnik Jacob Jester i objavio na svom Twitter profilu.

Ono što ga je motiviralo je neugoda koju je osjetio kada je vidio kako službenici prevrću bebu i sve njezine stvari, jer je i sam roditelj i ne bi želio da se njegovo dijete tako tretira.


Unutar nekoliko dana, fotografiju je pogledalo oko 300.000 ljudi, među kojima je također bilo najviše onih ogorčenih na postupanje službenika na aerodromima.


Naime Službe za sigurnost prometa diljem Amerike, već su u nekoliko navrata prekršile zakon pretresanjem djece, neugodnim ispipavanjem žena i sumnjičenjem osoba s invaliditetom kao mogućih terorista, a ovo je još jedan primjer pomalo paranoičnih postupaka prema putnicima, pa čak kad su oni  bebe.


Navodno da su bebina kolica uključila sigurnosni alarm, pa se pokazala potreba i da se zaviri u bebine pelene u potrazi sa sumnjivim napravama koje bi mogle ugroziti druge putnike na letu.


Služba za sigurnost prometa (TSA) je na svojim blog stranicama dala sljedeće objašnjenje za svoje postupke: “Ispitali smo snimku na kojoj su kolica u vlasništvu ove obitelji uključila alarm za mogući eksploziv. Naši su službenici potom slijedili pravilnu proceduru pretresanja obitelji nakon što se aktivirao alarm, a obitelj je bila vrlo susretljiva te su svi zajedno stigli na svoj let. Ono što se vidi na fotografiji je standardno opipavanje koje nema nikakve veze s naslovima u medijima (TSA traži smeđe bombice u pelenama)”.


zaključak je da se putnici u Americi jednostavno osjećaju neugodno i sve je jači osjećaj da su podvrgnuti gestapovskim mjerama. Isto tako, plaše se da će umorstvo Osame bin Ladena dovesti do još drastičnijih mjera praćenja i pretresanja, što unosi nemir i strah, osobito kod djece.