Poštapalica “pa nisam dijete dobila na lutriji” mogla bi postati činjenica. Naime, od 30. srpnja, parovi diljem Velike Britanije moći će se prijaviti na tzv. baby lutriju i dobiti priliku da osvoje dijete. Točnije, dobit će besplatan tretman liječenja neplodnosti i druge slične nagrade koje vode željenom cilju – roditeljstvu.

Na ideju za ovakvu lutriju došla je nevladina humanitarna organizacija “To Hatch” koja je dobila od središnjeg državnog ureda dozvolu da prodaje srećke po cijeni od 20 funti (oko 160 kuna). Igrači lutrije mogu osvojiti tretman liječenja neplodnosti, doniranu jajnu stanicu ili surogat majku koja će nositi dijete.

Kako donosi britanski list Telegraph, sudjelovati može svatko – stariji parovi koji više ne mogu imati djece, istospolni parovi, samci… Nagrade će se dijeliti jednom mjesečno. 

Naravno, javile su se i grupe nezadovoljnika koje kažu da je “osvojiti” dijete kupnjom srećke na kiosku nemoralan čin. Neki su išli tako daleko da su kazali kako baby lutrija demonizira samu prirodu ljudskog razmnožavanja.