Dr. David Ludwig, stručnjak za pretilost i liječnik Dječje bolnice u Bostonu, smatra da bi država trebala oduzeti pretilu djecu roditeljima i smjestiti ih u državnu skrb. Svoj kontroverzni prijedlog iznio je u stručnom članku koji je objavio medicinski časopis Journal of the American Medical Association.

U članku, dr. Ludwig piše kako je odvajanje djece od nemarnih roditelja etičnije no podvrgavanje djece operacijama kojima se nastoji riješiti problem prekomjerne težine.


Svako treće dijete u SAD-u je pretilo. Mjere koje se poduzimaju većinom se odnose na edukaciju djece i roditelja, besplatne programe vježbanja i izmjene školskih menija, strože praćenje reklamnih kampanja prehrambenih kompanija usmjerenih prema djeci te na saniranje posljedica (liječenje dijabetesa, operacije i sl.). Ovaj liječnik predlaže i zahtijeva drastičnije mjere, jer trend nije zaustavljen, već je pretile djece sve više.


SAD je zemlja u kojoj su jedni roditelji dobili zatvorsku kaznu od 35 godina godina kada je njihov izgladnjeli kućni ljubimac piton ubio njihovu 2-godišnju djevojčicu, no na nikakav se način ne kažnjavaju roditelji koji svoji djecu ubijaju nezdravom hranom, čudi se dr. Ludwig i predlaže da sama vlada na sebe preuzme odgovornost za djecu. Ludwig traži da se državni organi počnu zalagati za rješenja koja su u najboljem interesu djece te da im pomognu na način na koji to njihovi roditelji ne mogu ili ne žele. 


Članak je izazvao snažnu debatu u društvu, a vezano za pitanje – smije li država oduzeti djecu roditeljima koji nezdravom prehranom djecu čine bolesnima u vrlo ranoj dobi. Čak 2 milijuna djece u SAD-u je ekstremno pretilo. Mnogi od njih mogli bi umrijeti i prije 30. godine od bolesti povezanih s prekomjernom težinom. Pretili mališani već u osnovnoj školi obolijevaju od dijabetesa, visokog krvnog tlaka, naoticanja zglobova, problema sa krvnim žilama i ostalih bolesti od kojih su do sad obolijevali samo odrasli.


Dr. Ludwig svoj je članak objavio u suradnji s Lindsey Murtagh, pravnikom i znanstvenikom na Harvardskom Sveučilištu koji je specijalist za pitanja javnog zdravlja.


Oni predlažu da država intervenira u interesu djeteta, ali s ciljem da se pomogne roditeljima i cijeloj obitelji. Dijete bi se oduzimalo i smještalo u državnu skrb na određeni period, dok roditelji ne prođu strogu edukaciju i ne shvate da je promjena životnog stila nužna zbog dobrobiti i zdravlja njihova djeteta. 


Dr. Ludwig počeo je o ovom problemu razmišljati prije tri godine kada je na svome operacijskom stolu ugledao 3-godišnju djevojčicu koja je težila 45 kilograma, što je prosječna težina za djecu između 10 i 14 godina. Njezini roditelji bili su iznimno siromašni, oboje su osobe s invaliditetom i imali su velikih problema te nisu znali kako kontrolirati težinu svoje djevojčice. Isto tako, dr. Ludwig uskoro će operirati 14 godišnju djevojčicu koja je s 12 godina došla na težinu od 90 kg, razboljela se od dijabetesa, imala visoku razinu kolesterola u organizmu, visok krvni tlak i poremećaje u spavanju.Druga strana medalje


U javnu debatu uključio se i bioetičar Art Caplan koji radi na Sveučilištu u Pennsylvaniji te tvrdi da je nepravedno svu krivnju svaljivati na roditelje. Djeca su pretila i zbog mnogih drugih razloga kao što su reklame, marketing, pritisak vršnjaka, međuvršnjačko zlostavljanje, siromaštvo i sl.


On također smatra da ukoliko želimo promjeniti težinu djeteta, trebamo promjeniti i sve ostale faktore iz djetetove okoline koji utječu na njegovo prejedanje i sklonost nezdravoj hrani.


S njime se slaže i Jerri Gray, samohrana majka iz grada Greenvillea, koja je ostala bez svog 14-godišnjeg sina jer je dječak već u toj dobi imao 250 kilograma. Ona kaže da nadležne državne službe jednostavno ne razumiju s kojim se sve izazovima obitelji suočavaju kada pokušavaju kontrolirati težinu svoje djece. Ona je osobno bila prisiljena raditi dva posla kako ne bi morali živjeti u getu, nije imala novaca ni vremena za kuhanje zdravih obroka, pa je često kupovala fast food, koji je jeftin i širokodostupan.


Roditelji pretile djece općenito međusobno suosjećaju, a stručnjaci su i dalje podvojeni po ovom pitanju. Hoće li se prijedlog dr. Ludwiga početi ostvarivati u širem smislu, vrijeme će pokazati. Ostaje činjenica da Amerika odgaja generacije bolesnih ljudi, a bolest nažalost dolazi od hrane.