Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama, odlukom Ujedninjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine, obilježava se u znak sjećanja na dan kada je 25. studenog 1960. godine sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo. Hrvatska obilježava nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u spomen na 22. rujan 1999. kada su na zagrebačkom općinskom sudu ubijene tri žene – supruga u brakorazvodnoj parnici, njezina odvjetnica i sutkinja.

U Hrvatskoj su aktivizam, edukacija i prevencija prijekopotrebni, jer je samo ove godine u našoj zemlji ubijeno 16 žena i 2 djevojčice. Mnoge udruge, kao što su primjerice B.a.b.e. jedno od rješenja vide u drugačijem odgoju i odašiljanju drugačijih poruka djeci, a kojima ih se priprema za buduće uloge žena i muškaraca.

Prema istraživanju koje je 2003. provela Autonomna ženska kuća Zagreb u suradnji s Državnim zavodom za zaštitu obitelji, materinstva i mladeži (još uvijek je jedino istraživanje te vrste na nacionalnoj razini), svaka treća žena u Hrvatskoj pretrpjela je fizičko nasilje od strane bivšeg ili sadašnjeg supruga, odnosno partnera, dok je 50 posto žena u Hrvatskoj žrtva psihičkog nasilja.

Zabrinjavaju i činjenice da nasilje najčešće počinje nakon ulaska u brak, da se ono gotovo uvijek događa u prisutstvu djece te da 85% ispitanica smatra da je nasilje nad ženama u Hrvatskoj daleko ozbiljniji problem nego što se misli.

POMOGNITE ŽENSKOJ AUTONOMNOJ KUĆI