Da je natalitet u Hrvatskoj spao na najniže grane, pisalo se već mnogo puta u našim medijima. No taj trend uskoro će pokazati i posljedice. Do 2020. godine Hrvatska i još drugih 12 zemalja postat će “superstare” nacije, a termin se primjenjuje na društva u kojima je jedan od petero građana stariji od 65 godina. Države s pretežito starim stanovništvom imaju već danas velikih problema u ekonomiji i gospodarskom rastu.

Rejting radi međunarodna agencija Moody’s koja navodi kako danas postoje tri superstare nacije – Njemačka, Italija i Japan, do 2020. godine bit će ih 13, a do 2030. čak 34.

Osim Hrvatske, klubu superstarih pridružit će se i ostale europske države među kojima su Nizozemska, Francuska, Švedska, Portugal i Slovenija. Do 2030. godine superstari će biti i Hong Kong, Koreja, SAD, Velika Britanija i Novi Zeland.

“Demografska tranzicija, nekada smatrana dugoročnim problemom, dostigla nas je i značajno će umanjiti ekonomski rast”, kazala je Elena Duggar, potpredsjednica u agenciji Moody’s i jedna od autorica izvješća.

Gledajući globalno, radno sposobno stanovništvo rasti će upola sporije između 2015. i 2030. godine u odnosu na razdoblje od 2000. do 2015. godine.Drugim riječima, neće biti dovoljno radnog stanovništva da stvara dodanu vrijednost koja puni proračun, a u praznom proračunu nema novca za mirovine. Čini se da je 2020. godina u Hrvatsku došla još i ranije.