Stotinjak slikovnica vise na stablima poput šarenih plodova, uz nastup mladih uličnih zabavljača, žonglera i klauna. Cilj događanja “Uberi priču!” je da svako dijete koje se 17. travnja 2018. u 11:00 sati pojavi u Parku Stara Trešnjevka ode kući s lijepom, novom, tvrdo ukoričenom slikovnicom.

Niz događanja

No, dijeljenje slikovnica najmlađima nije jedino što vas očekuje. Među stablima okićenim knjigama odvijat će se i niz događanja u kojima se smjenjuju kratki nastupi pisaca, autora pojedinih slikovnica i zabavljača kao što su klaunovi, svirači, žongleri i akrobati. Svi su pozvani u  “Berbu” te je svako dijete koje toga dana nabasa u park dobrodošlo i može dobiti slikovnicu. Poseban ugođaj daje činjenica što se odvija na otvorenom te na neuobičajen način, i uz poseban estetski doživljaj, oživljava  prostor parka dajući mu na jedno prijepodne neočekivan i nov sadržaj.

Berba slikovnica od 2005.

Manifestacija „Uberi priču!“ realizira se u suradnji s izdavačkom kućom Mala zvona. Popularna „berba slikovnica“, autorski je projekt Sanje Lovrenčić, čiji je cilj popularizacija knjige i čitanja. Prva je akcija održana u svibnju 2005. u zagrebačkom parku Ribnjak. Pokazala se vrlo omiljenom te je održana već dvadesetak puta i postala tradicionalnom ne samo u Zagrebu nego i u Bjelovaru, Koprivnici i Krapinskim Toplicama. Djeca su brala slikovnice i u Zadru i Karlovcu. Na dosad održanim „berbama“ slikovnice je dobilo više od dvije tisuće djece. Većina renomiranih hrvatskih autora i ilustratora slikovnica nastupilo je u okviru ove akcije.

Gostovanja poznatih dječjih pisaca

U sklopu 11. Festivala dječje knjige Centar za kulturu Trešnjevka 19. travnja organizira susret Ane Đokić sa slikovnicom Baobab i Mala Kibibi, a 24. travnja Hane Lukas Midžić sa Zemljom zmajeva. Na sljedećem susretu, 26. travnja sudjeluje Hrvatski savez gluhoslijepih osoba DODIR.

Pridružuju se i nacionalnoj kampanji ČITAJ MI! i čitaju zajedno 3. svibnja s Kristinom Čunović, a 8. svibnja, u suradnji s Konfucijevim institutom, predstavljaju kinesku književnost za djecu. Potom slijede gostovanja Sanje Pilić 10. svibnja i Sanje Polak 15. svibnja te dobitnika ovogodišnje nagrade Grigor Vitez 17. svibnja.

U suradnji sa Zagreb Book Festivalom iz Danske stižu 23. svibnja, pisci Morten Dürr  i Lars Horneman koji će predstaviti knjigu Zenobija. Na Zagreb Book Festivalu bit će prikazana predstavu „Susret starih prijatelja“ koju će 24. svibnja izvesti kazališna grupa iz Matoševa Tovarnika.

Ove godine u sklopu Festivala po prvi put je raspisan natječaj za dječje literarne radove pod nazivom „Knjiga nije hrana, ali je poslastica“. Rok za prijavu je trajao od 15. ožujka do 15. travnja, a natječaj je namijenjen djeci od 8-16 godina starosti. Završni susret i zatvaranje Festivala je 25. svibnja kada će biti proglašeni pobjednici Natječaja i uručene nagrade.

Cijeli svijet u proljeće slavi knjigu i rođendan velikog dječjeg pisca H.C. Andersena. Centar za kulturu Trešnjevka jedanaestu godinu uzastopce organizira Festival dječje knjige. Manifestacija je to koja se s nestrpljenjem očekuje, a tijekom godina postala je mjesto susreta škola, knjižnica, književnih udruga, inicijativa i sl. Kroz niz književnih događanja visoke umjetničke i kulturne razine Festival upućuje djecu u jedan poseban svijet koji se samo čitanjem može iskusiti.

Kao i prijašnjih godina, organizator poziva sve zaljubljenike pisane riječi da tijekom travnja i svibnja doniraju knjige za djecu Gunje koja je teško stradala u poplavi. Također se prikupljaju i knjige za mališane Matoševa Tovarnika. Prikupljene knjige će biti darovane tamošnjim zaljubljenicima u čitanje.