Dijete može čuti glasove osoba koje odrasli ne vide, ali ne brinite, ne radi se o šestom čulu. Ono proživljava nešto što je detektirano kod jednog od 10 djece starosti od 7 do 10 godina – ono čuje glasove u svojoj glavi.

Istraživanje je objavljeno u najnovijem broju časopisa British Journal of Psychiatry pod nazivom “Pojavnost i uzajamna povezanost slušnih vokalnih halucinacija u srednjem djetinjstvu”.

Kako stoji u članku, kada djeca čuju glasove, to ne mora nužno biti loša stvar. “Ti glasovi imaju ograničeni utjecaj u dnevnom životu”, kazala je autorica istraživanja Agna A. Bartels-Velthuis za Reuters.

Većina djece ne doživljava glasove uznemiravajućima za njihove misaone procese. Istraživači su ispitali 3.870 djece od 7 do 10 godina u Nizozemskoj, a koja su odgovarala na pitanje jesu li čuli glasove koje samo oni mogu čuti i nitko drugi u proteklih godinu dana. Oko 9% djece odgovorilo je potvrdno. Oko 15% djece koja su odgovorila potvrdno, izjavilo je kako ih ti glasovi uznemiravaju, a 19% ih je reklo kako im ti glasovi smetaju u razmišljanju. I dječaci i djevojčice u jednakom su postotku prijavljivali glasove, ali su djevojčice češće zbog toga pokazivale uznemirenost. Ono što je bilo suprotno očekivanjima, jest da djeca koja žive u gradovima u manjem broju čuju glasove u glavi, od onih koja žive na selu.

Procijenjuje se da oko 16% mentalno zdrave djece i tinejdžera može čuti glasove. Kod nekih to može biti rani znak razvitka shizofrenije kasnije u životu, ali velika većina odrast će u zdrave pojedince bez ikakvih psihičkih smetnji.

Bartels-Velthuis kazala je da se roditelji mogu opustiti, jer u najvećem broju slučajeva, glasovi će jednostavno nestati. Nije na odmet o tome razgovarati s djecom i upozoriti ih da je to samo projekcija u njihovoj glavi te pratiti razvoj situacije.
(JK, Izvor: Reuters Health)