U Zagrebu se danas i sutra održava CAP (Child Assault Prevention) konferencija u organizaciji Udruge roditelja „Korak po korak“. Unatoč relativno dobrom zakonskom okviru koji regulira mehanizme zaštite djece, više različitih istraživanja ukazuje na poražavajuće statističke podatke koji se tiču nasilja nad djecom u Hrvatskoj.

Tjelesno kažnjavanje djece zakonom je zabranjeno, no nasilje nad djecom i dalje je jako raširen problem. Problem je što se reagira samo na teško nasilje, a vrlo rijetko na druge oblike, kao što su – psihičko ili elektroničko nasilje.

Prošle godine Udruga roditelja „Korak po korak“ provela je istraživanje u koje je bilo uključeno gotovo 6 000 ispitanika, a dobiveni rezultati su poražavajući. Čak 76,5 posto mladih procjenjuje da se njihovim vršnjacima dogodilo da ih je netko u obitelji udario, dok 17 posto navodi da će, kada budu roditelji, i sami koristiti tjelesno kažnjavanje kao odgojnu metodu.

Na ove se podatke nadovezuje i činjenica da su brojna istraživanja utvrdila da postoji poveznica između međuvršnjačkog nasilja i iskustva nasilja u obitelji, odnosno da djeca koja doživljavaju nasilje u obitelji, češće čine nasilje prema vršnjacima. Isto tako djeca koja doživljavaju tjelesno zlostavljanje češće doživljavaju i psihičko.

Podatak koji zabrinjava je da svega šezdesetak posto djelatnika u školama i vrtićima izražava da zna za zakonsku obvezu prijavljivanja kršenja prava djece. Nasilje u vrtićima i školama samo se ponekad prijavljuje jer djelatnici procjenjuju da sami mogu riješiti situaciju, ali i smatraju da su posljedice prijave štetnije od posljedica nasilja, tj. ne vjeruju u učinkovitost sustava ili se boje komplikacija sa sudom.

Kako bi upozorili na ove činjenice Udruga roditelja „Korak po korak“ organizira prvi susret CAP pomagača koji okuplja stručnjake aktivno uključene u CAP program, usmjeren na primarnu prevenciju zlostavljanja i osnaživanja djece u sprečavanju napada vršnjaka, nepoznatih osoba (otmice) i djeci poznatih odraslih osoba.

„Ovu konferenciju organiziramo kako bismo okupili stručnjake i ukazali na programe koje sustavno provodimo u cilju rješavanja problema nasilja nad djecom i mladima. Jedan je od tih programa i CAP program primarne prevencije nasilja nad i među djecom u vrtićima, školama i centrima za odgoj i obrazovanje.“, izjavila je Marina Trbus, voditeljica CAP programa Udruge roditelja „Korak po korak“.

U okviru ove konferencije predstavljen je i program #DeleteCyberbullying kroz seminar o sigurnosti od nasilja na internetu, koji Udruga provodi od 2014. godine, a u suradnji s Konfederacijom obiteljskih organizacija u EU (COFACE). Cilj je ovoga projekta educirati mlade, roditelje i odgojno-obrazovne djelatnike o načinu sigurnog korištenja interneta i društvenih mreža. Rezultati mnogih istraživanja pokazuju da postoji velika potreba za tim.

Ističe se da u rješavanju problema nasilja ključnu ulogu ima sustav, za čije su funkcioniranje bitna sredstva koja se izdvajaju za prevenciju, ranu intervenciju, ali i podršku žrtvama te tretman počinitelja. Na tom području Hrvatska kaska za europskim prosjekom, jer za obrazovanje i znanost izdvaja svega 3,6 posto BDP-a, za razliku od europskih zemalja gdje ta brojka seže i do 18 posto.