Sedam riječkih gimnazijalaca predstavljat će Hrvatsku na prestižnom međunarodnom natjecanju robotike u SAD-u. Osmislili su Crobota, s kojim 12-og travnja putuju u New York.

Crobot ima više dijelova. Prvi dio koji smo složili je bila šasija pomoću koje on može voziti u svim smjerovima, skretati, ići naprijed i nazad te smo na tu šasiju kasnije nadodali robotsku ruku koja diže kocke, objašnjava učenica Gimnazije Andrije Mohorovičića Lucija Žužić.

Tim iz snova

Tim koji je radio na robotu sačinjavaju Borna Massari, Elizaveta Chernova, Darijan Jelušić, Andrej Čizmarević, Lucija Žužić, Luka Greblo i Ian Golob uz potporu mentora, profesorice fizike Patricije Nikolaus i profesora informatike Gorana Bonete.

U New York putuju zahvaljujući Borninoj ideji o prijavi na natjecanje. Sretan je što su uspjeli i ne razmišlja o pobjedi. Zbog raznih peripetija s uvozom dijelova, riječki tim imao je samo tri tjedna za sastavljanje robota. Unatoč duplo kraćem roku od ostalih, sve su na vrijeme završili. Crobot je spakiran i spreman pokazati da su njegovi stvoritelji briljantni umovi.

FIRST Robotics Competition, na kojem će se srednjoškolci predstaviti, okuplja robotičare srednjoškolskog uzrasta (od 14 do 18 godina) iz SAD-a i ostalih zemalja svijeta.