Gdje god stignu izvode pokuse. Jednažbe rješavaju na pametnim pločama, mikroskopiraju poput znanstvenika, a odmore provode u školskom zoološkom vrtu. To nije škola u nekoj bogatoj europskoj državi niti škola iz budućnosti kakvu obećaje ministrica obrazovanja ―to je Prirodoslovna škola Vladimira Preloga u Zagrebu već danas.

Fizika, matematika, kemija i biologija ovdje se uče i na engleskom jeziku. U ovoj školi učenici vole kemiju jer sami rade pokuse u potpuno opremljenim znanstvenim laboratorijima. Naučili su i proizvoditi i tekući sapun, kredu i destiliranu vodu.

A za vrijeme svakog odmora školom odjekuje glazba i učenici postaju DJ-evi. Ispunjavaju i glazbene želje. Otpad se razdvaja, a na hodniku stoje besplatne domaće jabuke. Odmori se provode uz jezero u botaničkom i zoološkom vrtu jer sve se to nalazi u njihovom dvorištu.

Koze, zečevi, indijske patke, kokoši, papige… U ovom zoološkom vrtu ima svega, a učenici ne uče samo o životinjama nego kako se o životinjama brinuti.

Prije 25 godina ova škola bila je na lošem glasu, a onda je stigao novi ravnatelj i revolucija. Izmijenio je program, uredio zgradu i iz EU fondova povukao 10 milijuna kuna. Sve oko sebe uvjerio je da je moguće da učenici vole školu.

Jasno je da čitati Krležu svaki dan s 17 godina nije neka dobit u životu što se tiče zadovoljstva. Htjeli smo da i oni kažu što bi htjeli čitati. Krenuli smo u nabavu beletristike na hrvatskom i engleskom jeziku. Kad ljudi kažu da djeca ne vole čitati to nije istina, napominje ravnatelj škole Zlatko Stić.

Učenici mogu izabrati predmet novinarstvo, nutricionizam, kemiju hrane, ukupno 15 fakultativnih predmeta. Ove godine dobili su i predmet astrokemiju koja omogućava uvod u nuklearnu kemiju.

Nema išaranih zidova, žvakaće ispod klupe. U Vladimiru Prelogu svi se drže pravila. Prošle godine gotovo dvije tisuće učenika poželjelo je upisati baš ovu malo drukčiju školu, ali u prvom razredu mjesta ima samo za 250 učenika.