Za 42 tisuće maturanata stižu najstresniji dani u životu jer državna matura sve je bliže. Osim dodatne nastave u školi učenici plaćaju i instrukcije, i to sve kako bi na ispitima postigli što bolje rezultate. Tečajevi i instrukcije ne samo tijekom srednje već i osnovne škole posljednjih su godina postali pravi biznis. Obrazovni stručnjaci procjenjuju da roditelji na njih godišnje potroše čak 78 milijuna kuna.

Instrukcije postale biznis

Primjerice, prošle godine na instrukcije je išlo gotovo 55 posto učenika trećih razreda srednjih škola, najviše iz matematike, kemije, fizike i stranog jezika. Cijene variraju i kreću se od 40 do 250 kuna za školski sat, ovisno o tome daju li instrukcije studenti ili profesori.

Često se radi o tome da učenici ni ne znaju sami učiti pa traže pomoć izvana. Škola ne osigurava tu pomoć koju učenici trebaju pa se obraćaju instruktorima, onima koji im mogu pomoći u pripremi ispita, a vrlo često u ispravljanju negativnih ocjena, napominje Zrinka Ristić Dedić iz Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu.

Zbog dodatne zarade veliki broj profesora poslije škole daje instrukcije učenicima iz matične škole. Međutim, moraju paziti da se nikada ne radi o učenicima kojima oni predaju. Iskustva profesora govore da na instrukcije najviše odlaze učenici prvih razreda srednjih škola. Koji je najčešći razlog odlaska na instrukcije?

Neke ocjene u osnovnoj školi nisu realne pa samim time nastaju i velike rupe i to se ne može pokrpati u školi jer pristup je 1 na 30 i to je stvarno teško. Neki učenici dolaze da bi imali bolju ocjenu, a neki zbog svoje vlastite lijenosti, objašnjava profesorica matematike u Drugoj gimnaziji u Zagrebu Maja Horvat

Iako ih plaćaju, ravnatelji pojedinih škola pak smatraju da njihovi učenici nemaju potrebe za privatnim instrukcijama.

Mi ih u školi pripremimo izuzetno kvalitetno za polaganje državne mature i oni postižu odlične rezultate na državnoj maturi, objašnjava ravnatelj Druge gimnazije u Zagrebu Drago Babić i dodaje da učenike ipak ne uspiju uvjeriti da im je priprema u školi sasvim dovoljna.

Zbog straha od neuspjeha djece, roditelji za instrukcije izdvajaju novce iz ionako skromnih novčanika. Istraživanja pokazaju da instrukcije plaćaju svi, i oni nešto dubljeg i oni nešto praznijeg džepa podjednako. Bez obzira na to jesu li instrukcije potreba ili trend, sustav bi se trebao zašto su one postale biznis koji cvjeta.

[PROČITAJTE JOŠ: Kakve nas promjene ove godine čekaju na državnoj maturi?]