Rodiljni dopust u Hrvatskoj u prošloj godini koristila su samo 204 muškarca, za roditeljski dopust odlučilo se 1930 muškaraca. Rodiljni dopust majka na oca može prebaciti nakon 70-og dana od rođenja djeteta i on traje dok dijete ne napuni šest mjeseci. Nakon toga i majka i otac mogu iskoristiti još četiri mjeseca roditeljskog dopusta, ali ne istovremeno. Nijedna od ove dvije opcije u Hrvatskoj nije popularna.

Jedan od rijetkih koji će iskoristiti roditeljsku naknadu je Ivan Makovec. Za dva mjeseca naći će se u najvažnijoj ulozi u životu. Spreman je na malu roditeljsku naknadu, pelene, bočice i plakanje i nimalo se ne boji dana kada će s djetetom ostati sam u kući.

Jedva čekam da se to dijete rodi i da se mogu zbližiti i upoznati s njom. Koliko god je to intenzivan period, znam što me čeka, ističe Ivan i dodaje da se veseli neprospavanim noćima koje ga očekuju.

Zašto tate ne koriste rodiljne i roditeljske naknade?

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić smatra da postoji niz razloga, od zakonodavnog okvira koji nema obvezan očinski dopust do nedostatka strategije koja će očeve motivirati da ostaju na roditeljskom dopustu. Problem su i negativne reakcije okoline, ali i poslodavaca, kao i visina plaće i bijeg od kućanskih poslova.

Rodiljne naknade u susjednim zemljama

U susjednim zemljama je situacija nešto bolja, pa tako primjerice u Sloveniji pravo na rodiljske naknade koristi 10 posto očeva, u Belgiji 25 posto, a u Njemačkoj 30 posto.

Očevi koji se ne igraju s djecom

Alarmantan je i podatak koji govori da postoji puno očeva koji zbog manjka vremena, znanja i podrške partnera izbjegavaju svakodnevne aktivnosti s djecom. Tako primjerice, očeve koji se ne igraju ima 55 posto djece između 3. i 4. godine u 74 države, odnosno njih čak 40 milijuna.

Vidimo da su majke te koje puno češće čitaju djeci, pjevaju, uspavljuju ih nego što to čine očevi. U prvim godinama života koje su izuzetno važne za razvoj dječjeg mozga vidimo da su majke te koje su puno uključenije nego očevi, ističe predstojnica ureda UNICEF-a u Hrvatskoj Valentina Otmačić.

Da bi se to promijenilo ovaj tjedan u Hrvatskoj se održava Festival tata, a na njemu se biraju i super tate čije će fotografije s djecom završiti na izložbi.

[PROČITAJTE JOŠ: Mame u Hrvatskoj imaju najduži plaćeni rodiljni dopust na svijetu]