Prema podatcima dječje pravobraniteljice u 2017. godini 756 djece bilo je bez odgovarajuće roditeljske skrbi i čekalo je na posvajanje. Od toga je čak 120 djece bilo mlađe od 7 godina. Umjesto da se loše brojke smanjuju, one su sve gore. Lani je iz najvećeg doma za nezbrinutu djecu u Nazorovoj u Zagrebu usvojeno samo jedno dijete.

Loš sustav

Razlog za ovakvu nesposobnost države da pomogne najpotrebitijima stručnjaci vide u predugim sudskim procesima, čestim promjenama Obiteljskog zakona i njegovom slabom provedbom.

Obiteljski zakon regulira postupak posvajanja, imaju na dobar način regulirano posvojenje djece, međutim, provedba tih posvojenja odnosno pokretanje postupaka protiv bioloških roditelja za djecu koja bi mogla ići na posvojenje kasni, objašnjava ravnateljica Dječjeg doma Zagreb Jasna Ćurković Kelava.

Prema podatcima udruge Adopta, u prošloj godini u Hrvatskoj je obitelj konačno našlo 78-ero djece. Ipak, veliki broj djece nažalost još uvijek dočeka punoljetnost u sustavu.

U nastavku vam donosimo dvije različite životne priče koje najiskrenije govore o posvajanju djece u Hrvatskoj. Upoznajte obitelj Hoblaj iz Murskog Središća koja je usvojili petero i udomila četvero djece te obitelj Krznarić iz Zagreba koja već godinama ne može posvojiti niti jedno dijete.

[PROČITAJTE JOŠ: Novi portal s profilima djece koja traže roditelje posvojitelje]