Hrabra četverogodišnja Rita kojoj je prošli tjedan u KBC Zagreb presađeno srce uspješno se oporavlja. Nakon šest mjeseci na listi čekanja malenoj djevojčici stiglo je pravo zdravo srce iz Beča.

Međutim, uspješna operacije Rite otkrila je veliki problem hrvatskog zdravstva – kronični nedostatak opreme i ljudi. Jedinica intenzivnog liječenja nema ultrazvuk, pa ga prema potrebi posuđuju s odjela pedijatrije i kardiologije. Jednako kronično nedostaje i liječnika, i to ne zbog novca već organizacije i načina rada, smatra dr. Darko Anić, voditelj Odjela za kardijalnu kirurgiju djece KBC-a Zagreb.

Prošle godine odjel je izgubio pedijatrijskog kardiologa te educiranog pedijatrijskog kardijalnog kirurga. Da je stanje loše, priznaje i zamjenik ravnatelja KBC-a Zagreb Milivoj Novak. Ipak, u Hrvatskoj se godišnje transplantira 40 srca, a u samom KBC Zagreb na tom organu obavi se 150 operacija. Unatoč svim problemima, Rita je u svojoj zemlji ipak dobila priliku za novi život. Usprkos svim problemima koji su sve samo ne mali i bizarni.