Uhićen je najgori pedofil u povijesti Hrvatske, barem kad je broj žrtava u pitanju. Riječ je o 24-godišnjem Zagrepčaninu koji je čak 53 djevojčice namamio putem Facebooka. Skriven iza lažnih profila djevočicama od 10 do 12 godina slao je poruke i zahtjeve za prijateljstvo.

On je u nekoliko situacija mamio djecu da se nađu, predlagao je djeci susrete u svrhu da nad njima izvrši kaznena djela spolnih delikata, objašnjava policijska službenica za mladež Ivana Matijević.

Srećom, u tom naumu nije uspio. Većinu je nagovarao da se dopisuju o seksualno eksplicitnim temama. Slao im je pornografski sadržaj i od njih tražio da se snimaju nage te ih mamio putem web kamere da gledaju u zadovoljenju pohote.

Pedofilija u porastu?

Osim djevojčica iz Hrvatske seksualno je zlostavljao i djevojčice iz susjednih zemalja. Prema podatcima s kojima raspolaže policija, u ovaj slučaj uključeno je čak 90 maloljetnih žrtava. Brojke ne čude članove Udruge za zaštitu i pomoć žrtava pedofila “Lavice” koji ističu da je pedofilija konstantna pojava kod nas.

Prošle godine smo sami prijavili nekoliko slučajeva policiji gdje se znalo za jednu osobu da ima preko 80-ero djece koje prati i redovito im piše raznorazne sadržaje, napominje predsjednica Udruge “Lavice” Anita Papa.

Kazna za pedofila

Svi se pitaju koliku bi kaznu mogao dobiti uhićeni pedofil. Predsjednica Odjela za mladež Županijskog suda u Zagrebu Lana Petö Kujundžić napominje da sve ovisi o tome što je napravljeno, a što dokazano, o kakvom se počinitelju radi, koje su posljedice nastale za žrtve i koliko imamo takvih žrtava koje su pretrpjele posljedice.

U Hrvatskoj je 1483 registrirana pedofila pravomoćno osuđena, ali pravi broj je puno veći.

[PROČITAJTE JOŠ: Na ovoj adresi možete prijaviti svaki oblik zlostavljanja ili iskorištavanja djeteta]