Budimiru Šobatu Budi uspjelo je ono što nikome do sada nije. Čak 24 minute i 11 sekundi ronio je u bazenu bez daha i tako postao novi svjetski rekorder.

Za djecu s autizmom

Na obaranje svjetskog rekorda u statičkom ronjenju krenuo je na Zagrebačkom velesajmu, i to ne zbog sebe već svoje kćeri Saše koja ima autizam. Želi upozoriti na poteškoće s kojima se susreću sva djeca koja imaju ovaj neurorazvojni poremećaj. Budimir Šobat ističe da naše društvo mora shvatiti da djeca s autizmom nisu nikakav bauk i da se ne okreću za njima ako se slučajno smiju na cesti, ljuljaju ili imaju stereotipiju.

Hrabar potez pratili su mnogi prijatelji, a uz njega su cijelo vrijeme bili trener i liječnički tim.

Kod ronjenja na dah problem je nedostatak kisika, odnosno hipoksija. Ovaj impresivni rezultat kojem smo prisustvovali je definitivno rezultat dugotrajnog treninga, objašnjava liječnica HMP-a grada Zagreba Sonja Uzelac.

Vrhunski ronilac za ovaj dan se pripremao godinu dana. Prije zarona udisao je čisti kisik. Kako bi ga što manje potrošio, pod vodom se trudio ne misliti previše. Njega je strpljenju naučila kćer Saša. Supruzi Aleksandri sve je bilo teško promatrati pa je za vrijeme obaranja rekorda bila vani.

U Hrvatskoj živi oko 1300 osoba s autizmom. Iako je njihov položaj u društvu sve bolji, to još nije dovoljno, poručuju iz Centra za autizam Zagreb.

Potrebno je puno poraditi na razvijanju rane intervencije, materijalnim i prostornim uvjetima, napominje Željka Klopotan, ravnateljica Centra za autizam Zagreb.

Novac za centar pokušavaju skupiti ronioci današnjim obaranjem svjetskog rekorda kojeg ne bi bilo da nije beskrajne ljubavi jednog tate prema vlastitom djetetu. Budimir Šobat oborio je svjetski rekord u sklopu projekta “Pogled u plavo” u kojem svatko može sudjelovati.