Za djecu uskoro brige završavaju, a za mnoge roditelje tek počinju. Dok rade njihovog školarca nema tko čuvati. Stoga su se brojni gradovi pobrinuli da djeci omoguće razne radionice i kampove.

Grad Rijeka preko Doma mladih osigurao je ukupno 13 radionica koje počinju odmah po završetku škole i traju tri tjedna. Cijena se kreće od 250 do 400 kuna, a za određene skupine su besplatne. Ako dvoje djece dolazi iz iste obitelji popust je 20 posto.

Isti popust nude u Splitu u najpoznatijem ljetnom okupljalištu za osnovnoškolce. Redovna cijena je 490 kuna, au cijenu je uključen i ručak i užina. Osim velikog broja sportova djeca će se moći okušati i u kreativnoj radionici, orijentacijskom trčanju i planinarenju. U popodnevnim satima djecu vode na more.

Tijekom ljetnih praznika u Zagrebu su se pobrinuli da djeci ponude mnogobrojne sportske sadržaje koji su besplatni. Djeca mogu i u privatne radionice u kojima primjerice uče jezike. Sudeći prema ponudi, djeci tijekom praznika neće biti dosadno ni sekunde.