Šokantni podaci dolaze nam iz Državnog zavoda za statistiku. Od 1142 učenika koji su prošle godine pali razred, čak je 163 prvašića. Ovi podaci iznenadili su i one koji obrazovni sustav itekako dobro poznaju.

To je jako loše, to je obeshrabrujuće. Pritom moramo znati da se šalje loša poruka prema njihovim vršnjacima u razredu koji se također na jedan glup način suočavaju sa stvarnošću u vrlo ranoj životnoj dobi smatra predsjednik Školskog sindikata Preporod Željko Stipić.

Stipić tvrdi da to može razviti cjeloživotnu frustraciju jer čim su zakoračili u školu pokazalo se da su oni ti svojevrsni outsideri koji nemaju šansu kao druga djeca.

Tko najčešće pada razred, a gdje je to nezamislivo?

Statistika je pokazala da razred često padaju djeca romske populacije od kojih mnoga nemaju temeljna znanja da bi uopće počela pratiti nastavu. Problem je i što na nju dolaze neredovito.

U Waldorfskoj privatnoj školi učiteljima i roditeljima je nepojmljivo da prvašić može pasti razred. U ovoj školi prvašići štrikaju kao nekoć njihove bake, uče dva strana jezika, balet i jogu te sade vrt.

Do sada je od osnutka prvih privatnih osnovnih škola u Hrvatskoj tek dvoje njihovih učenika neuspješno završilo razred.

Znači li to da su privatne škole bolje ili djeca ne padaju kad roditelji plaćaju? Dok se stanje u našem obrazovnom sustavu ne sredi, svaki će roditelj to morati zaključiti na vlastitoj koži.