U prvih pet mjeseci ove godine posvojeno je 40-ero djece, no broj potencijalnih posvojitelja je gotovo 20 puta veći. Prije godinu i pol dana jedna mlada žena kojoj je zbog zaštite privatnosti skriven identitet sa suprugom je krenula u postupak posvojenja djeteta. Vrlo brzo shvatili su da su ušli u birokratsku džunglu iz koje se teško nalazi izlaz.

Samo godinu dana je trajalo prikupljanje papira, tri mjeseca smo išli u Adoptinu školu za posvajatelja koja nam je super došla i još smo nakon toga čekali tri mjeseca papir na kojem piše da smo potencijalni posvajatelji, napominje potencijalna posvojiteljica i dodaje kako se još uvijek ne zna ishod cijelog postupka.

Problemi posvojenja

Dugotrajan put do posvojenja i komplicirana procedura najveće su prepreke s kojima se susreću svi oni koji žele posvojiti. Udruge godinama upozoravaju da bi sustav trebao biti učinkovitiji te da bi se svakom djetetu koje ima uvjete za posvojenje trebalo aktivno tražiti posvojitelja. No, država kažu tu ne čini mnogo. Rješenja postoje, ali sustav čini se, nema sluha.

Trebali bi se prije pokretati postupci oduzimanja roditeljskih prava za djecu gdje je vidljivo da se ne mogu vratiti svojim biološkim roditeljima te započeti primjenjivati protokole koji postoje kao dokumenti Ministarstva, objašnjava članica Upravnog odbora Adopte Diana Topčić-Rosenberg i dodaje da bi se profili djece koja nakon tri mjeseca ne pronađu roditelji trebali javno objavljivati kako bi potencijalni posvojitelji mogli vidjeti koja su to djeca.

Više od 150-ero djece čeka na posvojenje 

U Hrvatskoj je trenutačno 167-ero djece koja ima ispunjene postavke za posvojenje. U Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku objašnjavaju da su mnoga djeca s liste teško posvojiva. Najčešće se radi o djeci pripadnicima nacionalnih manjina, djeci sa zdravstvenim poteškoćama te djeci starije životne dobi. 

Ministarstvo stoga najavljuje nove kriterije kod odabira potencijalnih posvojitelja, to jest, radit će se drukčija procjena kako bi u kasnijim postupcima bolje procijenili zadovoljavaju li karakteristike posvojitelja potrebe djeteta.

Je li moguće premostiti prepreke u posvojenju idući tjedan raspravljat će se i na Saborskom odboru za zdravstvo i socijalnu skrb na čijem je čelu Ines Strenja Linić.

Možda prvenstveno treba razmišljati o djeci ukoliko se radi o djetetu koje je zlostavljano ili koje je teško zanemareno, ne treba do besvijesti davati pravo roditeljima koji na bilo koji način onemogućavaju posvajanje, ali isto tako upozoravam da je najgore ukoliko djecu izdvajamo iz obitelji zbog siromaštva, objašnjava Strenja Linić i dodaje da siromašne roditelje treba ojačati, omogućiti im da da dobiju posao i subvencionirati im podstanarstvo.

Svako dijete zaslužuje obitelj i dom u kojem će se osjećati sretno i sigurno.

[PROČITAJTE JOŠ: Sve informacije o posvojenju od sad na jednom mjestu]