Nakon pet mjeseci provedenih u Klaićevoj bolnici maleno medicinsko čudo od djeteta otišlo je kući. Maša je rođena 22. prosinca u 27. tjednu trudnoće, a prilikom rođenja težila je samo 450 g. Šanse da preživi bile su nikakve. Danas, malena Maša zdrava je djevojčica i iz bolnice je izišla sa “čak” tri kilograma. Na hrabru lavicu najponosniji su njezini roditelji koji još uvijek ne vjeruju što se zapravo dogodilo.

Presretna sam, ne znam bi li plakala ili se smijala. Jedva čekamo da stignemo napokon doma i da uživamo zajedno, kaže majka Matea.

Majka je Mašu prvi put zagrlila kad je imala dva mjeseca, a iza ovog malog borca nekoliko je teških operacija.

Bilo mi je jako teško, ali kad sam došla i vidjela nju da se bori ona mi je zapravo dala energiju da se borim zajedno s njom, napominje majka malene djevojčice.

Sedmog dana života Maša je zaprimljena u Klaićevu s dijagnozom nekrotizirajućeg enterokolitisa toksične upale crijeva s višestrukim perforacijama.

Za liječnički tim Maša je bila veliki izazov s kakvim se još nisu sreli i nad kojim nisu mogli ostati ravnodušni. Svaka sekunda bila je važna, a svaka pogreška kobna. Liječnici ističu da je mortalitet djece rođene s tako niskom porođajnom težinom preko 90 posto.

Kako je bila riječ o izuzetno malom novorođenčetu, sedam puta manjem od uobičajene porođajne težine kompleksnu operaciju resekcije crijeva i derivacije stolice liječnički tim izveo je u rekordnom roku.

Ovo je prva takva operacija izvedena u tako ranoj životnoj dobi i zahtijevala je tehnički besprijekornu izvedbu i postoperativnu intenzivnu njegu.

Tijekom prvih pet mjeseci života, djevojčica je podvrgnuta i drugim zahvatima – laserskoj operaciji oba oka, kateterizaciji srca i rekonstrukciji crijeva i trbušne stijenke.

Samo tri bebe preživjele

Liječnički tim iz čak triju bolnica, Klaićeve bolnice, KBC-a Zagreb i KBC-a Sestre milosrdnice uspio je nemoguće i za to će biti nagrađen odličjem Hrvatskog liječničkog zbora.

Maša je Hrvatsku upisala među svjetske rekordere jer ovako kompleksne operacije uspjele su preživjeti samo dvije djevojčice –Emilija iz Njemačke i Abigeal iz Engleske.