Više od dvije tisuće raznih opasnih proizvoda lani je povučeno s tržišta Europske unije. Zbog opasnih kemikalija i mogućih ozljeda s polica trgovina najviše su se uklanjale dječje igračke. Plišani majmun koji sadrži kemikalije opasne za reproduktivni sustav djeteta, plastični glazbeni instrument koji može oštetiti sluh i laser opasan za vid neke su od igračaka koje nisu zadovoljile osnovne standarde.

[PROČITAJTE JOŠ: Kako odabrati najbolje igračke za dijete?]

Ipak, najviše problema stvarao je fidget spinner koji je lani bio najčešće prijavljivani proizvod i to uglavnom zbog svojih sitnih dijelova. Nisu svi fidget spinneri opasni, ali postoje neki koji nisu u skladu sa sigurnosnim standardima Europske unije.

Prijava preko žurnog sustava

Informacije o povučenim igračkama, ali i svim ostalim opasnim neprehrambenim proizvodima na tržištu članice EU dijele putem takozvanog Rapid Alert Systema koje su dostupne na internetu.

Ako postoji problem sa sigurnošću proizvoda, mjere se poduzimaju u jednoj zemlji, ali želimo osigurati da to znaju i sve ostale zemlje, da mogu poduzeti iste mjere kako bi očistile tržište od nesigurnih proizvoda, objašnjava Andre Berends iz Rapid Alerta.

Povučeno 29 proizvoda iz Hrvatske

Hrvatska je lani putem ovog sustava prijavila 29 različitih opasnih proizvoda, a najčešće je to bila odjeća, elektronički uređaji i upaljači. Otkako sustav radi, od 2003. putem njega zemlje članice međusobno su izmijenile upozorenja o čak 25 tisuća opasnih proizvoda.

Najveću opasnost tržištu EU pa tako i Hrvatske predstavlja brzorastuća online kupovina iz trećih zemalja. Takav uvoz ne može se kontrolirati uobičajenim metodama pa u Europskoj komisiji sada intenzivno pregovaraju s gigantima poput eBaya, Alibabe i Amazona od kojih traže da oni kontroliraju što se prodaje.

[PROČITAJTE JOŠ: Savjeti za kupnju sigurnih igračaka]