Postoji Hrvatska koja čeka kurikularnu reformu i postoji Hrvatska koja grabi naprijed i stvara “učionice budućnosti” sama. I ne, one se ne nalaze u glavnom gradu Hrvatske već u varaždinskoj županiji.

U Srednjoj školi Ivanec u rad je puštena “učionica budućnosti” koja učenike potiče na kreativnost, komunikaciju, samostalnost i kritičko mišljenje. Projekt vrijedan gotovo milijun kuna financiralo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, varaždinska županija te škola iz vlastitog džepa.

Učionica budućnosti

U učionici postoji šest zona učenja pa se učenici vrlo jednostavno s robotike mogu preseliti na izradu digitalne kartografije. Za svaki predmet postoji edukacijski softer pa tako recimo pod nastavom povijesti mogu otići u Egipat i prošetati među piramidama. Učionica ima i 3D skener.

Srednja škola u Ivancu zapravo je precrtala model učenja koji već postoji u Europi. Ovo je trinaesta ovakva učionica, a u njima nastavnik više nije glavna figura već organizator nastave.

Učionica je pripremljena za rad za bilo koji predmet. Od STEM područja, informatike, biologije, kemije, fizike, matematike, a mi smo razvili i u okviru prošlih projekata i neke nove predmete poput digitalne kartografije, razvoj mobilnih aplikacija, objašnjava profesor informatike Davor Fodrek.

Ivanečkim učenicima gužva u rasporedu sati nije teret i već sada se vesele novim izbornim predmetima poput 3D matematike, moduliranja i virtualnog muzeja.