Dok zemlja izumire, ljudi se iseljavaju, busa se u prsa oko populacijskih mjera i daju se ostavke mještane otoka Vira to previše i ne dira jer oni su svoje mjesto pod suncem našli. Općina Vir svojim sugrađanima osigurala je rekordno visoke naknade za novorođenu djecu, besplatan vrtić, besplatne školske udžbenike, prijevoz do škole i besplatno zimovanje u Češkoj.

I to nije sve. Općina je mislila i na nešto stariju populaciju pa tako studentima nudi stipendije, diplomiranim stažiranje za 5700 kuna, umirovljenicima božićnice i uskrsnice od 500 kuna.

Raste broj stanovnika

Stoga ne čudi da na Viru iz godine u godinu raste broj stanovnika koji dolaze iz svih krajeva Hrvatske. Na otok je došla živjeti i Renata Ernjaković koja je sa suprugom i petero djece doselila iz Siska. U gradu slučaju, kako popularno nazivaju Sisak o ovakvim uvjetima za život mogla je samo sanjati.

Dobila sam za peto dijete u obitelji 37 500 kuna, dobivamo novce za besplatne udžbenike i besplatnu marendu. Pošto imamo dijete s autizmom, općina nam financira i prijevoz do Zadra od 1500 kuna što nam jako puno znači, napominje Siščanka Renata.

Kako bi mladim obiteljima osigurali komforniji život, na Viru su odlučili povećati i naknade za novorođenu djecu. Za prvo će se dijete dobivati 11 000, a peto čak 176 000 kuna. Kumulativno ili sveukupno za petero djece to će iznositi vrtoglavih 341 000 kuna.

Mi smo htjeli rasteretiti financijski roditelje jer smo došli do zaključka da glavni razlog zašto obitelj nema više djece upravo je financijske prirode, objašnjava zamjenik načelnika Općine Vir Antonio Vučetić.

U planu je i izgradnja novog vrtića jer ovaj stari kojeg trenutno pohađa 69-ero djece postao je pretijesan.

Rezultat svih mjera jest da Vir na svakom novom popisu stalnog stanovništva ima 100-posto stanovnika više nego na prethodnom popisu. Ovo je dokaz da se sve može kad se hoće!