Hrvoje je otac malene Lucije, ali i 16-godišnje Viktorije koju ima iz braka s prvom suprugom. Majka je Viktoriju napustila prije dvije godine pa živi s ocem i njegovom novom suprugom i kćerkom. Unatoč tome, Hrvoje mora bivšoj supruzi plaćati alimentaciju, ali skrbništvo ne može dobiti.

Viktorija majku nije vidjela ni čula dvije godine, ali to naše pravosuđe ne zanima. Njezin skrbnik je i dalje majka i sud je Hrvoju dodijelio da plaća alimentaciju od 1250 kuna.  Ni tu nije kraj besmislicama naše birokracije. Hrvoje kaže, zbog neodazivanja na sudske pozive bivše supruge, njihova 16-godišnja učenica ekonomske škole ne može izvaditi osobnu iskaznicu.

Dvostruki kriteriji

Zbog svega što im se dogodilo i što im se još uvijek događa, obitelj Kostelac nema miran život. Po cijele dane pišu dopise i mole institucije za pomoć. Puno je očeva koji dijelu sličnu sudbinu kao i Hrvoje. Brojke kažu da se u Hrvatskoj u 85 posto slučajeva djeca na skrbništvo automatizmom dodjeljuju majkama.

Očevi su u startu zakinuti. Mi svakodnevno dobivamo pritužbe očeva koji tvrde da sustav ima dvostruke kriterije, jedne za majke, druge za očeve, a za djecu nikoga nije briga, objašnjava predsjednik Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo Oliver Čanić te dodaje da naš sustav još uvijek radi po doktrinama otprije 30-40 godina kada je primarni roditelj bio majka.

Hrvojeva bitka za skrbništvo se nastavlja. Pokušaji dogovora s bivšom suprugom su propali, ali barem malo mu je lakše kada ima podršku obitelji i svoje Viktorije.