U 2016-oj godini od malignih bolesti umrlo je 6 tisuća žena. Svakoga mjeseca njih 90 izgubi bitku za život zbog raka dojke. Žene koje se bore s karcinomom imaju milijun briga, a odnedavno jednu manje. Na svaku kemoterapiju vozi ih taksi koji ne moraju platiti, a sve zahvaljujući kampanji Nisi sama – ideš s nama!

Na kemoterapiju s taksijem

Na kemoterapiju s taksijem odlazi i Slavka Radoš koja je nešto prije više od mjesec dana saznala da ima rak dojke. No, za nju život tu nije stao. Uz vjeru i podršku obitelji i prijatelja misli da može pobijediti sve na svijetu.

Ja mislim da ću karcinom išamarati i da će on otići i gotovo. Još uvijek nisam došla u situaciju da sam psihički pala, ne znači da neću doći, ističe Slavka i dodaje da će potražiti pomoć psihologa i psihijatra, ukoliko bude potrebno.

Svoju borbu na Rebru vodi i Marija Odrčić iza koje je pet kemoterapija, a ispred 30 zračenja. Za dijagnozu je doznala slučajno, nakon što je na nju pao ormar. Kada se već našla u bolnici napravila je sve pretrage nakon kojih je uslijedila ozbiljna dijagnoza. Besplatan prijevoz Mariji uvelike olakšava borbu s rakom dojke.

Nemam vlastiti adekvatni prijevoz da bi mogla svaki put dolaziti, pa mi se ovo jako sviđa, napominje Marija.

Na ideju o kampanji s Radio Taksijem došla je predsjednica udruge Nismo same Ivana Kalogjera koja je i sama prošla 16 kemoterapija.

Kemoterapija vam ubija i zdrave stanice i apsolutno je neprimjereno da osoba ide javnim prijevozom nakon jednog takvog vrlo zahtjevnog tretmana liječenja, napominje Kalogjera.

Inače, istraživanjem koje je provela Zaklada Solidarna utvrđeno je da svaka četvrta pacijentica do bolnice, i natrag kući, putuje javni prijevozom jer nema mogućnost plaćanja taksija, a prijatelji i obitelj ne mogu joj osigurati prijevoz automobilom. A sve se osjećaju loše zbog učinka kemoterapije.

Kako sudjelovati u kampanji?

Cilj kampanje Nisi sama – ideš s nama! je prikupiti 100 tisuća kuna za 1000 povratnih vožnji. Svi se građani do 20. travnja mogu pridružiti prikupljanju sredstava za pokrivanje troškova povratnih vožnji taksijem za žene oboljele od raka tijekom kemoterapije u Gradu Zagrebu i to na sljedeći način:

  • žiro računa HR3323900011500130855
  • linka platforme indiegogo (mogućnost plaćanja kreditnim karticama)
  • barkoda Zaklade Solidarna na linku

Praksa odvoženja pacijenata u bolnicu u većini zapadnoeuropskih zemalja dio je zdravstvenog osiguranja. Iako se kod nas još uvijek financira od donacija građana, krajnji cilj je ispunjen. Žene imaju osjećaj da doista nisu same.