Majice bez rukava, prekratke hlače ili haljine neprimjerene su za školske hodnike. Ovo je jedno od pravila kojeg se pridržava većina hrvatskih škola.

Za učenice neprikladno je dolaziti u prekratkim suknjama, majicama s naramenicama i dubokim dekolteom, a za učenike je neprikladno biti u potkošuljama, majicama sličnim potkošuljama ili kratkoj sportskoj opremi, napominje Ivana Gradinščak stručna suradnica knjižničarka u X. gimnaziji u Zagrebu.

Postoje li sankcije za nepoštivanje školskih pravila? 

Za one koji se ne pridržavaju školskog pravilnika postoje sankcije, ovisno o školi, od neopravdanih satova do upozorenja.

Što o pravilu odijevanja misle učenici?

U zagrebačkoj X. gimnaziji pravila o odijevanju učenicima ne smetaju, ali neke zamjerke ipak imaju. Tako primjerice, zabranu oblačenja kratkih suknji i kratkih hlača smatraju prerigoroznom i dodaju da nije lako biti u dugoj odjeći tijekom toplih mjeseci.

Ekonomska škola u Velikoj Gorici školska pravila odlučila je dodatno definirati pa su ovih dana na zidovima osvanule fotografije primjerenog i neprimjerenog ponašanja za sve školarce. Učenice u školu ne smiju u majicama na naramenice, u haljinama i suknjama iznad koljena, a učenici u hlačama iznad koljena ili hlačama za plažu.

Očitovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja

Zabrana određene vrste odjeće nije se navodno svidjela ni učenicima ni roditeljima, a djeca koja su se u školi pojavila u kratkim hlačama poslana su kući uz neopravdan sat. O svemu se očitovalo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje je poručilo kako svaka škola ima pravo donijeti odluku o nošenju školskih uniformi ili propisati kodeks odijevanja.

Škola ima pravo da uređuje takve stvari autonomno i važno je samo da se poštuje, s jedne strane individualnost učitelja i učenika i s druge strane određenoga reda kojeg treba biti, napominje ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

[PROČITAJTE JOŠ: Školske uniforme: prednosti i nedostaci okruženja u kojem su svi jednaki]