Oboljeli od spinalne mišićne atrofije koji su uključeni u eksperimentalno liječenje uskoro bi trebali dobiti lijek, koji se nalazi u kliničkoj fazi ispitivanja. No, kada točno još se ne zna.

Ono što je poznato da će ga dobiti 23 pacijenata u dobi do 25 godina, i to samo oni koji nisu na respiratoru. Djeca koja primaju Spinrazu nastavit će liječenje s tim lijekom, potvrdio je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Liječenje djece koje je započeto Spinrazom bit će nastavljeno, a ostali pacijenti će dobiti novi lijek koji je otprilike sličan lijeku kao što je Spinraza. Povjerenstvo koje kontrolira potrošnju, novac će prema medicinskoj indikaciji usmjeravati, objašnjava ministar Kujundžić.

Napredak u liječenju

Među djecom koja će nastaviti liječenje Spinrazom nalazi se i malena Tea Matijević kojoj je lijek itekako pomogao. Tea nakon dugo vremena napokon maše ručicama, smije se i guguće.

U ponedjeljak smo bili na procjeni gdje su liječnici vidjeli napredak, oduševljeni su i sretni smo što ćemo i dalje nastaviti s terapijom, napominje njezina mama te dodaje da već idući tjedan Tea ide po novu dozu lijeka kojoj joj je dalje odobren.

Na KBC-u Zagreb službeno ništa ne govore, pozivaju se na zaštitu prava pacijenata pa ne žele iznositi podatke o Teinu zdravlju. No, njezina mama uspjeh u liječenju vidi svakodnevno. Za nadolazeće blagdane, obitelji Matijević nema ljepšeg poklona.