Školarci i roditelji mogu odahnuti jer je Ministarstvo obrazovanja okrenulo ploču. Iako se još nedavno razmišljalo o povratku zaključnih ocjena na polugodištu od toga se ipak odustalo.

Tijekom javne rasprave o zakonu o odgoju i obrazovanju, stručnjaci i roditelji su se gotovo jednoglasno složili da zaključivanje ocjena na polugodištu nije potrebno, ističe pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj.

E-dnevnik dovoljan

Da zaključivanje ocjena na polugodištu nije potrebno slaže se i većina roditelja. Sve informacije, kažu, mogu se dobiti iz e-dnevnika koji ima 75 posto škola u Hrvatskoj.

E-dnevnik služi da okvirno zaokruži ocjenu po predmetu tako da svaki roditelj i dijete zna koliki mu je prosjek za korektiv, napominje učiteljica u OŠ Voltino iz Zagreba Brankica Bečirević.

Nove metode vrednovanja

Zaključivanje ocjena ukinuo je bivši ministar Željko Jovanović prije gotovo pet i pol godina kako bi se smanjio pritisak na učenike.

Postavlja se pitanje jesu li rezultati lošiji na kraju školske godine  otkako se ocjene na polugodištu ne zaključuju? Odgovora nažalost još uvijek nema jer proteklih godina to nitko nije istražio.

U Ministarstvu najavljuju kako će u eksperimentalnoj provedbi reforme obrazovanja uvesti nove metode vrednovanja s većim naglaskom na formativno vrednovanje.

Cilj je učiti za život, a ne samo za ocjenu!