Od 0 do 24 Mirela se brine za bolesnog sina. Uspjela je izboriti status majke njegovateljice i prima naknadu od 2500 kuna na mjesec. Prije 8 dana otišla je na rodiljni dopust pa je taj status izgubila, iako i dalje njeguje svoje dijete. A informacije o tome je li njezin status u mirovanju ili je prekinut – nema.

U Ministarstvu demografije za izjave nisu bili dostupni pa su se oglasili priopćenjem u kojem stoji kako status majke njegovateljice prestaje odlaskom na rodiljni.

Nakon korištenja prava, sukladno Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama, korisnica može uz ispunjenje svih Zakonom propisanih uvjeta, ponovno koristiti pravo na status njegovatelja, odnosno predati zahtjev za priznavanjem prava, piše u priopćenju Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Diskriminacija majke njegovateljice

Udruga Sjena najveći problem vidi u diskriminaciji jer majka njegovateljica i kad ode na rodiljni i dalje se brine za bolesno dijete, dok obična radnica odlaskom na rodiljni više ne radi. Apsurd tu ne prestaje.

Sabina Lončar status majke njegovateljice za kćer koja je 100-postotni invalid nije ni dobila i to zato što ju je upisala u specijaliziranu školu četiri sata na dan. Cijeli slučaj preuzeo je sud.

Ogorčena sam zato što nisam jedina u cijeloj toj priči. Masa roditelja jako teško ostvaruje svoja osnovna prava koja znače nekakvu egzistenciju, objašnjava predsjednica udruge Sjena Sabina Lončar koja je trenutačno nezaposlena.

Predsjednica udruge smatra da roditelj koji se brine o djetetu s teškim zdravstvenim oštećenjima ne može raditi te mu je potrebna pomoć i podrška od države. Nažalost, ta podrška je minimalna ili nikakva.

[PROČITAJTE JOŠ: Roditelji njegovatelji dobivat će naknadu i šest mjeseci nakon smrti djeteta]