U rekordnih gotovo 300 gradova i mjesta u Hrvatskoj jučer se slavio svjetski dan knjige. Za otvorenje ovogodišnje Noći knjiga predstavljeni su novi rezultati istraživanja o korištenju knjiga u Hrvatskoj. Koliko Hrvati čitaju, posjećuju li knjižnice redovito ili su im draže knjige koje kupe? Podatci su bolji u odnosu na prošle godine, ali i dalje možemo reći da Hrvati premalo čitaju.

Rezultati istraživanja

Istraživanje je pokazalo kako je broj posuđenih knjiga u padu. Čak 74 posto Hrvata nije kupilo knjigu u posljednjih tri mjeseca, a njih 56 posto u posljednjih godinu dana pročitalo je samo jednu knjigu. Čak 61 posto građana knjiga uopće ne zanima. I dalje iznadprosječno čitaju visokoobrazovane osobe koje žive u većim gradovima, najviše Zagrepčani i Primorci i oni mlađi od 24 godine.

Kakvo je stanje među djecom koja čitaju lektiru? Profesorica hrvatskog jezika u Športskoj gimnaziji Matea Roščić ističe da se nerijetko zna dogoditi da djeca pročitaju nešto što nije na popisu, a ne pročitaju nešto što jest na popisu. Na pitanje koja je omiljena knjiga među gimnazijalcima ističe da je to definitivno „Zločin i kazna.”

Sve više djece čita knjige i u elektroničkom formatu, i to u pdf formatu. Ipak, na kraju je najvažnije da se čita, jer kako kažu to produžuje život.

[PROČITAJTE JOŠ: Čitanje knjiga poboljšava mentalno, emotivno i fizičko zdravlje djece]