Dane do početka nastave možemo već nabrojati na prste jedne ruke. Dok neki roditelji razmišljaju što sve do tada moraju kupiti i nabaviti, drugi bezbrižno i bez stresa čekaju početak školske godine. U kojim gradovima školarci najviše dobivaju, gdje dobiju nešto, a gdje ništa od opreme za školu koja starta u ponedjeljak? Sve ili gotovo sve za učenike osnovnih škola daju Dubrovnik, Zagreb gdje besplatni udžbenici čekaju i srednjoškolce, Samobor, kao i ostatak Zagrebačke županije, potom Varaždin, Koprivnica, Virovitica itd.

Među gradovima gdje dio novaca za opremanje školaraca ide iz županijskog proračuna su Karlovac, Križevci, Daruvar, Delnice, Osijek, Split itd.

Gradovi koji školarcima ne daju ništa ili samo najsiromašnijim obiteljima su Zabok, Sisak, Bjelovar,  Rijeka i Zadar, zatim Knin, Šibenik, Pula i Benkovac, gdje čak nema ni programa za one koji primaju socijalnu pomoć.

Bilo kako bilo, dok će neka djeca čak dobiti i odjeću, uniforme i majice, pa i obuću, neki neće imati ni priliku prijaviti se i dokazati da su socijalni slučaj te da zbog kupnje knjiga možda neće imati za doručak.