Devetogodišnja djevojčica iz Zagreba – Vita, koja ne može hodati bez ortopedskih pomagala, koja ima 3 različite dijagnoze i koja je bila na 11 operacija za državu nije invalid.

Da nema ortoze, s prvim koracima bi joj noga puknula. Kost neće sama srasti, jako teško sraštava. U principu što je više lomova, to je manja šansa da sačuvamo nogu, to je bliže amputaciji, ističe Vitina mama Morana Crnko.

Dva oprečna mišljenja u godinu dana

Vita ima neurološke te probleme s vidom, a sada i birokratske kojima se nije nadala. Novim vještačenjem utvrđeno je da nije osoba s invaliditetom čime je izgubila prava koja su joj pripadala. Naime, još lanjskim vještačenjem utvrđen joj je 60-postotni invaliditet. Godinu dana poslije ista liječnica ima sasvim drukčije mišljenje.

Ukinut dječji doplatak

Vitu su proglasili djetetom s blažim poteškoćama u razvoju što im je donijelo puno problema. Ukinut joj je dječji doplatak, a iz Centra za socijalnu skrb najavili su ukidanje osobne invalidnine. Roditelji su u strahu da će Viti biti ukinuta i pomoć asistencije u nastavi.

Unatoč tome što Vita ne može samostalno hodati, u pisanom priopćenju Zavoda za vještačenje stoji da je Vita postigla zadovoljavajući terapeutski napredak i da njezina bolest nije u terminalnom stanju, odnosno da malena Vita od nje neće umrijeti. Odgovor je to s kojim roditelji ne mogu biti zadovoljni pa su uložili žalbu jer je Vitino zdravlje ugroženo.