Vršnjačko nasilje, tj. snimka unaprijed dogovorene tučnjave dviju srednjoškolki na jednom parkiralištu u Splitu zgrozila je javnost. Osim što je riječ o brutalnom sukobu, šokantno je da ni veliki broj njihovih vršnjaka, ali i odraslih taj sukob nije ni pokušao zaustaviti. Čak štoviše, još su ih bodrili, snimali i potom snimke dijelili na društvenim mrežama. Navodno ovo nije jedina tučnjava koja se dogodila posljednjih dana.

Vršnjačko nasilje problem cijelog društva

Iz ureda pravobraniteljice ističu kako je zabrinjavajuće da svako četvrto dijete u Hrvatskoj svakodnevno doživi jedan od oblika vršnjačkog nasilja. Snimanje i dijeljenje takvih sadržaja na društvenim mrežama dodatno pogoršava situaciju.

To je ono što posebno zabrinjava i što predstavlja posebnu opasnost da nasilje postaje mladima oblik zabave, ističe pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

Ministrica Divjak smatra da je vršnjačko nasilje problem cijeloga društva.

Ako škola zatraži, mi imamo poseban tim koji možemo zamoliti da u školi rade s djecom, roditeljima i učiteljima, napominje ministrica.

Srednjoškolke privedene

Policija je jučer u poslijepodnevnim satima objavila kako su obje djevojke sa snimke privedene te da su protiv njih podnesene prekršajne prijave. Inače, ima više verzija o tome kako se sve odigralo. Neki kažu kako je policija unaprijed znala da će se to dogoditi, međutim da nije uspjela nemili događaj spriječiti. Drugi pak tvrde da su policiju nazvali zabrinuti građani te da ona, nakon što je došla nije uspjela uhititi nikoga jer se radilo o djeci koja su se brzo razbježala.

Ovaj slučaj snimanja vršnjačkog nasilja nije izoliran slučaj, već svjetski problem koji je kulminirao pojavom društvenih mreža. Stručnjaci se slažu da snimanje potiče mlade da pokušavaju biti “veći” junaci što ih dodatno potiče na nasilje. Ovo je ozbiljna pojava koju trebamo promptno osuditi i adekvatno reagirati, po mogućnosti preventivno.