Ne tako davno snaha i svekrva često su se gledale preko oka! Štoviše, snaha je osim kuhanja, spremanja i rada na polju, svoju svekrvu morala čak oslovljavati sa Vi. Ona koja bi se pobunila, ne bi dobro prošla. No, vremena su se promijenila, pa tako i snahe 21. stoljeća! Kako je zapravo biti snaha i svekrva na jugu, a kako na sjeveru Hrvatske?

U dobru i zlu

Da je svekrva uvijek u pravu, odmah je dala do znanja Zorka Vlahov svojoj snahi. U dobru i zlu njih dvije dijele iste krov, ali i “kužinu” već 30 godina. Kod Zorke iz Pirovca nema šale, pa se snaha Branka htjela ili ne htjela morala primiti ne samo kuhače, već i vimena. I dok Branka još svladava lekcije o vrtlarstvu i mužnji, nešto sjevernije, snahi Nikolini teku med i mlijeko. Svoju svekrvu poštiva i ističe da bez njezine pomoći puno toga ne bi mogla obaviti.

Sve za ljubav

Zbog ljubavi prema Katinom sinu, Nikolina se preselila iz rodnog Samobora u suncem okupanu Rijeku i pristala na suživot s njegovim roditeljima. I dok je Kata bez pogovora uvijek spremna pomoći, kod Zorke i Branke situacija zna biti i napeta. Jer Zorka zna i viknuti kad joj nešto nije po volji. Brinu se mame da je njihovim sinčićima dobro pa baka Zorka svim svekrvama poručuje jedno: “Kako bi vaši sinovi bili sretni snahe moraju biti odmorne i vesele.” Nisu ni snahe “vesla sisala” i one imaju asa u rukavu. I da se ne zaboravi, neke su urbane legende možda ipak točne. “Svekrvica budi malo bolja, kad ja dođem, komanda je moja.”