Kreativne, likovne, znanstvene i gastro radionice, natjecanja uz vrijedne nagrade, edukativna predavanja, prezentacija sportova i sportskih klubova, nastupi dječjih zborova i plesnih skupina, dječje kazališne i lutkarsko igrane predstave izmjenjivale su se ovaj vikend na Velikoj pozornici i u okolnim šatorima u zagrebačkom parku Maksimir gdje je održan prvi ‘Najveći piknik za školarce’. Uz bogat zabavno-edukativni program zagrebački školarci i njihovi roditelji zajedno su proslavili i obilježili početak nove školske godine na ‘Najvećem pikniku za školarce’ koji je službeno otvorio, zaželivši svima dobrodošlicu, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić uz čiju se podršku i pokroviteljstvo uspješno održao prvi i najveći piknik za školarce.

Cjelodnevni subotnji i nedjeljni program na travnatoj površini ispred Velike pozornice u Maksimiru oduševio je stotine djece i roditelja koji su uživali u programu i brojnim sadržajima prvog back to school piknika. Na znanstvenoj radionici, koju je pripremila Udruga profesora Balthazara, djeca su izvodila razne pokuse, naučili su što je kriptografija i kako izolirati DNK iz sline dok je Stomatološki fakultet iz Zagreba pripremio radionice s ciljem edukacije školaraca o oralnoj higijeni. Djevojčice i dječake HAK i AMK Maksimir učio je o sigurnosti u prometu na posebno pripremljenom poligonu dok je vrhunac oduševljenja za školarce bio trenutak kada su ih iz udruge profesionalnih vatrogasaca podučavali kako da ugase požar, a mnogi su po prvi puta zavirili i u unutrašnjost vatrogasnog vozila. Uloga Policijske uprave zagrebačke bila je podučiti djecu i roditelje o pravilima cestovnoga prometa. Za HAŠK Mladost i sportsku školu Sporti djeca su imala brojna pitanja o raznim vrstama sportova što će njihovim roditeljima zasigurno olakšati odluku na koji sport upisati dijete u novoj školskoj godini. Natjecateljski duh školarci  su pokazala u sklopu dječje olimpijade koju je organizirala Sport Educa, a nakon edukacije i fizičkih aktivnosti došlo je vrijeme za okrepu. Gastro radionice pod stručnim vodstvom Branka Ognjenovića, uz asistenciju humanitarne udruge Renato – kuhari bez granica, omogućile su djeci i roditeljima da se okušaju u pripremi zdravih sendviča i nauče kako pripremiti zdrave obroke. Djeca su imala priliku sudjelovati i u natjecanju ‘Dječja gastro zvijezda’.

Na interaktivnim radionicama stručnjaci su educirali roditelje o važnim, korisnim i praktičnim temama s fokusom na psihičko i fizičko zdravlje djece. Psihologinja dr. sc. Anite Lauri Koralija održala je radionicu na temu ‘Vrijedi li biti savršen?’. Poznata nutricionistica doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender skrenula je pažnju roditelja na važnost hidracije kod djece te prezentirala školski projekt ‘Petica’ – program prevencije pretilosti djece školske dobi. Zanimljivo predavanje roditeljima održao je i prim. prof. dr. sc. Milivoj Jovančević o pretilosti u dječjem uzrastu koji je  podsjetio roditelje zašto je važno naučiti djecu zdravim navikama još od malih nogu.

Sa željom da se povratak u školske klupe obilježi na edukativan i zabavan način organizirano je ovo jedinstveno dvodnevno događanje, zamišljeno kao opušteno druženje roditelja, školaraca i učitelja u prirodi. Na najvećem back to school pikniku u prirodi svi sadržaji, kao i ulaz, bili su u potpunosti besplatni za sve posjetitelje. Prvi ‘Najveći piknik za školarce’ protekao je u veselom tonu i uz pregršt zabave, ali i korisnih edukacija kako za roditelje tako i za djecu.