Danas je sve digitaliziano, modenizirano, kompjuterizirano… No unatoč svim prednostima koje to donosi, računamo da će neke stvari zauvijek ostati iste. Ne možemo pobijediti prirodu. Ili možemo?

Novo izvješće transhumanista i futurista Zoltana Istvana tvrdi da bi za 30 godina mogli imati “umjetne maternice”.

Još 1924. godine termin “ektogeneza” koji u doslovnom prijevodu znači “razvijati se izvan nečega”, skovao je britanski znanstvenik J.B.S. Haldane kako bi opisao ideju stvaranja umjetne maternice. Feministica i novinarka Soraya Chemaly bavila se ovim pitanjem i tvrdi da proces stvaranja umjetne maternice traje već barem 10 godina. Godine 2003. tim znanstvenika sa Sveučilišta Cornell počeo je razvijati embrije miševa u umjetnim maternicama, ali su prema postojećim zakonima embrije smjeli razvijati ili bolje reći uzgajati, samo 10 dana, nakon čega su morali prekinuti studiju.

Zoltan Istvan smatra da će zakonske zabrane umjetnog uzgoja embrija biti prevladane, ako ne ranije, onda do kraja 21.
stoljeća.

Pitanje stvaranja umjetnih maternica i “uzgoja” embrija nije toliko znanstveno, jer znanost svakog dana dolazi do velikih, naprednih otkrića, već je pitanje kakav će ti procesi imati utjecaj na sociokulturnu sferu života ljudi. Mogu li “umjetne maternice” biti klin koji će po prvi puta u povijesti odvojiti dvije prirodno nerazdvojive činjenice, a to su ženskost i reprodukcija.

Umjetna maternica omogućava razvoj i rađanje novog bića izvan majčina tijela čime će žene izbjeći trudnoću i porod, a dijete će moći dobiti i one žene čiji biološki sat lagano otkucava.

Udruge za zaštitu prava muškaraca, poput udruge Men’s Rights Activists (MRAs), tvrde kako je razvoj umjetne maternice konačni pokušaj da se u potpunosti umanji i zgazi uloga muškarca u postindustrijskom svijetu.

Izvor: Design&Trend magazine