U utorak, 10. svibnja 2016. godine, na Dječjem je odjelu Knjižnice Vlado Gotovac u Sisku održana tradicionalna Velika proljetna utrka puževa. Ovaj zanimljivi događaj ima dugu povijest, pa se nakon prve utrke održane 1997. godine i povremenih utrka u međuvremenu, od 2005. godine redovito održavaju svake godine u proljeće. Na ovogodišnjoj je utrci sudjelovalo čak 15 natjecatelja iz 10 različitih sisačkih kvartova i prigradskih naselja. Tako se ove godine na obavezan liječnički pregled čekalo u dugome redu iako nije bila potrebna ni liječnička iskaznica ni dopunsko zdravstveno osiguranje.

Slavni je pobjednik, puž Slavko iz centra grada, oborio sve dosadašnje rekorde u svladavanju staze od 100 cm te tako s vremenom od samo devet minuta i pedeset i četiri sekunde ušao u povijest ovoga natjecanja. Djevojčice koje su Slavka sasvim slučajno povele na ovo natjecanje, Leticija Ogulinec i Dorotea Kovačević, nisu krile svoje oduševljenje! Drugoplasirani puž Tvrtko vlasnice Lee Dujmić i trećeplasirana pužica Franka vlasnice Barbare Srećković predstavljali su gradske kvartove Vrbinu i Trg. Pobjednik je osvojio glavicu zelene salate koju je donirala gospođa Mila sa sisačke tržnice te joj se organizatori natjecanja ovom prilikom i zahvaljuju.

utrka puževa_2_sisak

Nakon natjecanja, kao i svake godine, puževi su vraćeni u prirodu kako bi se odmorili od velikoga napora. „Sljedeće godine slavimo dvadeset godina ovoga veselog i nesvakidašnjeg događanja u Dječjem odjelu Knjižnice pa ga planiramo održati na Sisačkom sajmu cvijeća kako bi ga što više djece i odraslih posjetilo“, rekla je knjižničarka Nataša Bujas, idejna začetnica ovoga sisačkom natjecanja.