Od 10 svibnja do 10. lipnja 2016. u sklopu projekta IRIS – Sport kao mehanizam rane integracije i rehabilitacije  (http://iris-projekt.eu/) održava se implementacija pilot projekta u vrtićima i školama, a vodeći partner projekta – Riječki sportski savez je učenicima Osnovne škole Gornja Vežica i djeci Dječjeg vrtića “Maestral” uručio majice i kape IRIS projekta.

Učitelji/ce OŠ Gornja Vežica te drugi učitelji i odgajatelji iz pet centara predškolskog odgoja s područja Primorsko-goranske županije, koji se u svom radu susreću s djecom s poteškoćama u razvoju, prisustvovali/e su seminaru u sklopu projekta IRIS – Sport kao mehanizam rane integracije i rehabilitacije, održanom 2. prosinca 2015. u prostorijama Dječjeg vrtića „Galeb“ te Festivalu sportova za osobe s invaliditetom Projekta IRIS koji se odvio od 21. do 25. siječnja 2015. na različitim lokacijama.

Jedna od lokacija na kojoj se održavao Festival, bila je upravo OŠ Gornja Vežica, gdje je održano predstavljanje kraljice sportova – atletike.

Za sve prisutne to je bilo edukativno i zanimljivo predavanje koje će im zasigurno ostati u sjećanju te će stečena znanja i vještine primjenjivati u praksi.

(http://iris-projekt.eu/)

Seminar je održan i za odgajatelji/ce Dječjeg vrtića „Maestral“ te druge odgajatelje iz pet centara predškolskog odgoja s područja Primorsko-goranske županije, koji se u svom radu susreću s djecom s poteškoćama u razvoju, 2. prosinca 2015. u prostorijama Dječjeg vrtića „Galeb“ te Festivalu sportova za osobe s invaliditetom Projekta IRIS koji se odvio od 21. do 25. siječnja 2015. na različitim lokacijama.

Za sve prisutne to su bila edukativna i zanimljiva događanja; predavanja i prikaz sportova za osobe s invaliditetom u praksi, koji će im zasigurno ostati u sjećanju te će stečena znanja i vještine primjenjivati u praksi.

Predstavnice Riječkog sportskog saveza družile su se s djecom, popričale s njima o sportu te održale kratku prezentaciju sportskih aktivnosti s djecom.

Opći cilj projekta IRIS – Sport kao mehanizam rane integracije i rehabilitacije je dugoročno poboljšati integraciju djece s teškoćama u razvoju u ranim fazama života korištenjem sportskih aktivnosti, a s time poboljšati kvalitetu života tih osoba, njihovih staratelja i lokalne zajednice u kojoj žive.

Osamdeset pet posto proračuna projekta IRIS – Sport kao mehanizam rane integracije i rehabilitacije sufinancira Europska unija, odnosno 191.636,33 €, i to iz Instrumenta pretpristupne pomoći – Operativni program IPA SI‐HR 2007. –2013.